ZDRAVLJE I HIGIJENA

Pet loših navika koje uništavaju vaše zube

86 pregleda 0 komentar(a)
zubi, izbjeljivanje zuba, Foto: Shutterstock
zubi, izbjeljivanje zuba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2018. 09:29h

Ako ste pomislili da znate sve o higijeni usne duplje i da radite sve kako bi vaši zubi i desni ostali blistavi i zdravi, iznenadićete se kada otkrijete koliko svakodnevnih navika šteti vašim zubima. Evo pet navika koje bi trebalo odmah da promjenite.

Pregrubo četkanje zuba 

Iako zvuči kao dobra stvar, pretvrde četkice i pregrubo četkanje može trajno da ošteti zaštitnu gleđ zuba, izazove preosetljivost i sklonost karijesima, ali i uzrokuje povlačenje desni. Koristite mekšu četkicu i laganim kružnim pokretima četkajte zube i desni dva minuta barem dva puta dnevno. 

Pogrešna pasta za zube 

Baš kao i četkice i pasta za zube može biti preagresivna. Mnoge paste sadrže mikro granule i zrnca koja pomažu pri uklanjanju mrlja, ali mogu i da oštete vaše zube. Isto je i s desnima, zato pronađite pastu koja odgovara vašem ukusu, a preporuka je ona za osetljive zube. 

Nekorišćenje konca za zube 

Ako ste pomislili da četkicom za zube možete detaljno očistiti usnu duplju, varate se. Do područja između zuba četkica nikako ne može doprinijeti i zato vam je potreban konac. Čišćenje zuba koncem spriječava karijese, upale zubnog mesa i nakupljanje kamenca. 

Gazirana pića 

Gazirana pića sadrže kiseline koje s vremenom nagrizaju zube i uništavaju gleđ. Gazirana pića nisu dobra ni za vaše tijelo zato ih svedite na minimum, a ako im ne možete odoljeti ispijte ih na slamku, pa nakon toga operite zube. 

Hrana koja ostavlja fleke 

Zubna gleđ je poput porcelana. Sve što ostavlja fleke na vašem tanjiru ili šoljici, ostaviće ih i na vašim zubima, ali trajnije. Kafa, čaj, soja sos i crno vino samo su neke od namirnica koje ostavljaju ružne mrlje na zubima. Upravo zbog toga je nakon ručka preporučljivo prati zube, piše Nedeljnik.

Preporučujemo za Vas