Naučite da cijenite život

Razmišljajte pozitivno da biste osjetili razliku. Početak dana u negativnom kontekstu ocrtava vaš cijeli dan. Očekujete i dobijete najgore.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2011. 15:36h

Ako su vas brige i žurba učinili umornim i tužnima, nijeste sami. U ovim prenatrpanim vremenima čini vam se da se ne može dogoditi ništa što bi vas stavilo ili vratilo na mjesto gdje biste stvarno cijenili život kakav živite. Nema potrebe čekati da padne bomba. Možete početi cijeniti život odmah nakon što pročitate ove savjete.

Razmislite o stvarima kojima ste zahvalni. Nabrojite bar 5 stvari kojima odajete zahvalnost svakog dana. Neki dani su teži od drugih, ali uvijek postoji nešto čemu možete biti zahvalni, bilo da je to krov nad glavom ili sunčani dan.

Smijte se svaki i cijeli dan. Smijte se smiješnom i blesavom. Smijte se glupim šalama ili psu koji trči za svojim repom. Provodite vrijeme sa ljudima koji vole smijeh i smatraju smijeh zaraznim. To je tako dobar i jednostavan osjećaj!

Razmišljajte pozitivno da biste osjetili razliku. Početak dana u negativnom kontekstu ocrtava vaš cijeli dan. Očekujete i dobijete najgore. Međutim, ako počnete pozitivno, iznenadićete sami sebe kako život može biti lijep.

Uočite čudo prirode. Bilo da gledate dugu na nebu ili slušate kišu kako pada, doći ćete u poziciju da iskusite čudotvorno u svakodnevnom životu.

Usporite. Sa svim dokazima da je život ubrzan, on nije trka. Nađite vremena svaki dan i usporite da biste pomirisali ruže, figurativno i doslovno. Jedite polako da osjetite ukus svakog zalogaja. Stanite i slušajte pjesmu, umjesto da ona bude samo pozadina. Usporavanjem življenja dobićete vremena da cijenite život.

Pomognite drugima. Pomaganje drugima stvarno oslobađa dobar osjećaj stavljen u lančanu reakciju pozitivnog. Shvatićete da stvarno činite ovaj svijet drugačijim.

Bonus video: