Turiste najviše nerviraju tuđa djeca

Viginsova savjetuje roditelje da putovanje sa djecom posmatraju kao avanturu, da njihove rančeve napune interesantnim stvarima (bojicama, bojankama, omiljenim knjigama).
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 12:26h

U anketi koja je sprovedena na Aerodromu "Getvik" u Londonu oko 1.000 putnika upitano je o svom iskustvu putovanja sa djecom, kako bi se otkrili glavni uzroci stresa na porodičnim ljetovanjima, prenosi Rojters.

Više od polovine ispitanih je kazalo da se osjeća loše kada njihova djeca plaču ili su neposlušna na putovanjima, a četvoro od deset ispitanika je reklo da ih najviše izluđuju drugi turisti.

Saputnici su u četvrtini slučaja zamolili roditelje sa glasnom djecom da se pomjere, a svakom desetom ispitaniku je otvoreno rečeno da ućutka svoje dijete.

Čak 62 procenta ispitanika je priznalo da se najviše plaši da će njihovo dijete plakati ili biti nemirno u avionu.

"Porodični odmori trebalo bi da pruže mogućnost roditeljima da provedu kvalitetno vrijeme sa djecom i zabave se, ali kao što je ova studija pokazala, brige često mogu tome da stanu na put", izjavila je autorka bloga za roditelje "English Mum", Beki Vigins.

Ona smatra da stres čini još većim osjećaj krivice i najbolje je da se roditelji dobro pripreme i uzmu u ozbir sve moguće rizike prije nego što krenu na put.

Viginsova savjetuje roditelje da putovanje sa djecom posmatraju kao avanturu, da njihove rančeve napune interesantnim stvarima (bojicama, bojankama, omiljenim knjigama) i da ne žure da se prvi ukrcaju u avion, nego da daju djeci malo slobode prije nego što uđu.

Poželjno je rasporediti važne stvari u različite torbe za slučaj da se neka izgubi, provjeriti da li su tu sva potrebna dokumenta, a kada se putuje sa malom djecom uvijek je neophodna torba za hitne slučajeve, sa vlažnim i papirnim maramicama, rezervnom odjećom.

"I na kraju odvojite dovoljno vremena da dođete na aerodrom i odmorite se od saobraćajne gužve prije nego što poletite ka željenoj distinaciji", poručila je roditeljima Viginsova.

Bonus video: