Razvod roditelja uzrokuje loše ocjene u školi

Istraživanja su vršena na uzorku od 3.685 djece od predškolskog uzrasta pa sve do završetka osnovne škole.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2011. 12:01h

Posljedice na ponašanje djece počinju da se uočavaju tek poslije započinjanja procedure razvoda, objašnjava član istraživačkog tima Huin Sik Kim sa Univerziteta Viskonsin-Medison.

"U početku sam i sam, kao većina ljudi, smatrao da djeca osjećaju negativne posljedice razvoda prije nego što počne brakorazvodna parnica, ali moja istaživanja su pokazila do to nije tačno", rekao je Kim.

Istraživanja su vršena na uzorku od 3.685 djece od predškolskog uzrasta pa sve do završetka osnovne škole. Pokazalo se da djeca iz stabilne porodice postižu bolji uspjeh u školi, dok se posljedice razvoda osjećaju na djeci i poslije konačnog razilaženja roditelja.

Djeca poslije razvoda najčešće pokazuju slabije rezultate iz matematike, dok im čitanje ne predstavlja tako veliki problem.

Stresna suituacija razdvajanja roditelja, česti egzistencijalni problemi i primoranost da parcijalno provodi vreme sa roditeljima, utiču na ponašanje deteta.

Stručnjaci savjetuju roditeljima da, poslije razvoda, pruže punu pažnju svom djetetu koje se često osjeća zanemareno i odbačeno u tim okolnostima.

Bonus video: