Internet dobar za socijalne kontakte djece

Ipak, kao i u svim segmentima života: možete postaviti bezbroj hipoteza, ali na kraju ipak morate pogledati šta o svemu govore činjenice", izjavio je Vebman za nemački državni radio "Dojče vele".
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2011. 14:21h

Scena koja se ponavlja u brojnim kućama koje imaju internet: napolju sija sunce, odlično vreme za igranje ili sport. Ipak, mlađi članovi porodice sjede u zamračenoj sobi ispred ekrana.

Njihovi prioriteti su jasni - treba odgovoriti na e-mailove, odgovoriti na pitanje prijatelja iz foruma. Poziv roditelja da se konačno izađe "na svjež vazduh" doživljava se kao smetnja i nerviranje, pa nije ni čudo da se roditelji brinu.

Brojni pedagozi smatraju da internet od dece pravi socijalno nekompetentne osobe koje su u stanju da se za nekog vežu samo u okviru irealnog "sajberspejsa".

Znači li to da "generacija Fejsbuka" ima probleme u ostvarivanju kontakata sa ljudima "od krvi i mesa"? Odgovor na ovo pitanje htio je da pronađe i Ludger Vebman sa Ifo instituta za privredna istraživanja pri Univerzitetu u Minhenu.

I on sam priznaje da je imao predrasude o internetu kada je ušao u ovo istraživanje.

"Očekivao sam da kada budemo istraživali socijalnu interakciju djece, ponašanje u grupi, da će stvari izgledati i gore nego što pretpostavljamo.

Ipak, kao i u svim segmentima života: možete postaviti bezbroj hipoteza, ali na kraju ipak morate pogledati šta o svemu govore činjenice", izjavio je Vebman za nemački državni radio "Dojče vele".

Za studiju pod nazivom "Surfujući sam" analizirani su podaci 18.000 ispitanika. Studija je trajala nekoliko godina tokom kojih su se istim osobama postavljala pitanja o okolnostima u kojima se odvija njihov život.

Posebno su ispitivane socijalne aktivnosti onih koji kod kuće imaju širokopojasni (DSL) internet priključak. Da li se takvi učenici rjeđe sastaju sa vršnjacima i manje učestvuju u zajedničkim aktivnostima u školi?

Vebman i njegove kolege su bili pozitivno iznenađeni. "Ono što smo konkretno ustanovili je da takva djeca imaju bar jednu grupnu aktivnost više od svojih vršnjaka, dakle češće su članovi sportskih, muzičkih ili drugih sekcija."

Zaključak naučnika glasi - internet je dobar za socijalne kontakte djece. Čak i u područjima Njemačke gde ne postoji širokopojasni priključak za internet, naučnici su došli do zaključka da djeca koja imaju pristup mreži imaju i više vannastavnih aktivnosti i češće se sreću sa prijateljima.

Bonus video: