Djeca vojnika su češće psihički bolesna

Naime, 2.533 djece koje je studija obuhvatila su hospitalizovana zbog mentalnog ili poremećaja ponašanja i u prosjeku bili u bolnici oko osam dana.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2011. 12:55h

Jedna nedavna studija pokazala je da djeca vojnika koji ratuju u Avganistanu i Iraku imaju viši rizik od psihijatrijskih problema koji bi mogli uzrokovati i hospitalizaciju.

Istraživači su pratili oko 375 hiljada djece starosti od devet do 17 godina čiji su roditelji bili na dužnosti između 2007. i 2009. godine. Ta djeca imala su 10 odsto veću šansu da završe u bolnici zbog psihičkih problema, prenosi b92.net.

Naime, 2.533 djece koje je studija obuhvatila su hospitalizovana zbog mentalnog ili poremećaja ponašanja i u prosjeku bili u bolnici oko osam dana. Od toga, jedna trećina ili 858 djece imalo je roditelje koji su bili na službenoj dužnosti u toku perioda istraživanja.

Posle razmatranja faktora rizika poput istorije mentalnih oboljenja u porodici, ustanovljeno je da se ovakav rizik odnosi na djecu čiji su očevi bili odsutni duže od šest mjeseci. Istraživači se slažu da je potrebno obratiti više pažnje na djecu čiji su roditelji u vojsci.

Šta roditelji mogu da urade da bi smanjili negativan uticaj?

Treba obavijestiti porodičnog lekara kada neko od roditelja ode u rat, kako bi neko stručan mogao da se bavi djetetom za to vrijeme. Takođe, osobe iz okruženja djeteta koje su svjesne rizika mogu se lakše uhvatiti u koštac s problemom, dok je on još u povoju.

Ranija istraživanja pokazala su da se kod djece sa roditeljima koji su u vojnoj službi češće javlja anksioznost i poremećaji ponašanja. Djeca sa istorijom mentalnih oboljenja, očekivano, imaju veću šansu da ponovo dožive problem kada se naruše porodični odnosi odlaskom “glave kuće” na duže vrijeme.

Druga istraživanja su pokazala i da psihičke tegobe osjećaju i roditelji, a velika je vjerovatnoća da ih nehotice prenose i na djecu.

Bonus video: