Kada ljutnja postane navika

Ako je istina da ljutnja utječe tako na nas, prva stvar koju trebamo napraviti je osvijestiti ljutnju.
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2011. 11:13h

Ponekad kada se naljutimo, taj osjećaj je uzrokovan pravim razlogom i zahtjeva svoje osvješćivanje i izražavanje. U takvim situacijama vrlo je važno pronaći zdrav način za procesuiranje, jer je vrlo opasno takvu emociju sputavati u sebi.

Međutim, ponekad ljutnja može postati navika. Emocija koja se pojavljuje svaki put kada stvari krenu pogrešno.

Često je to zbog toga što smo navikli da ljutnjom lakše privlačimo pažnju, ali i zbog toga što je uglavnom lakše osjetiti ljutnju, nego tugu. Takođe, kada se naljutimo imamo osjećaj da smo po pitanju problema nešto učinili. U svim slučajevima naša ljutnja iz navike sprečava nas da izrazimo pravu emociju ili da poduzmemo nešto kako bismo riješili situaciju.

Ako je istina da ljutnja utječe tako na nas, prva stvar koju trebamo napraviti je osvijestiti ljutnju. Moramo svaki put kada se naljutimo razmisliti o razlozima. Možda ćete i sami početi uočavati kako se radi o svojevrsnoj navici. Npr. mogli biste primijetiti kako je ona uvijek prvi odgovor u mnogim situacijama.

Ako vam ta navika ne postane iz prve jasna trebali biste voditi dnevnik o tome kada se ljutite i razlozi koji leže u tome. Dobra stvar pisanja dnevnika je da možete izraziti svoju ljutnju dublje, a upravo to može pomoći transformaciji tog osjećaja.

Ali ljutnja može biti i dobar saveznik jer je ispunjena energijom koja nam omogućava da ukoliko želimo mijenjamo stvari oko sebe. Ona je jedna od najstimulativnijih emocija pa može biti vrlo učinkovit pročišćavač emotivnog sustava.

Međutim, kada postane navika gubi svoju moć i umjesto da pospješuje rast postaje kamen spoticanja. Zbog toga se isplati identifikovati je i staviti samo u one kontekste u kojima zaslužuje biti, kako bi u život unosila energiju i popravljala emotivni život, a ne narušavala ga.

Bonus video: