Trikovi kako da smirite um prije spavanja

Napišite par redova o tome kako vam je prošao dan - ako to uradite, nećete ležati u krevetu i razmišljati o događajima koji su prošli
0 komentar(a)
nesanica, Foto: Shutterstock
nesanica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.03.2018. 15:14h

Puno je toga već napisano šta bi trebali uraditi kako bi bolje spavali.

Profesor Džejson Ellis, direktor Northumbria centra za istraživanje sna, za Daily Mail je podijelio i neke jednostavne trikove koje možete već danas isprobati:

1. Dva sata prije odlaska u krevet, odvojite 45 minuta kako bi napisali sutrašnje važne zadatke. Napravite listu najhitnijih (i potencijalno zabrinjavajućih) stvari koje morate učiniti. Kad ste to napravili, nećete se buditi po noći brinući jeste li nešto zaboravili.

2. Napravite i popis "šta sam napravio/la kako bi se pripremio/la za sutra". Na primjer: možda sutra na poslu imate prezentaciju pa ste je pročitali par puta kako bi bili sigurni da nema grešaka. Ili ste možda izabrali recept za sutrašnju večeru i izvadili sastojke iz zamrzivača.

3. Na poseban papir zabilježite stvari koje ste postigli taj dan. Budite blagi prema sebi i velikodušni s pohvalama. To će vam dati vjetar u leđa i šalje jasnu poruku vašem svjesnom (i podsvjesnom) mozgu što se sve uspjeli napraviti, bez obzira na nesanicu.

4. Napišite par redova o tome kako vam je prošao dan - ako to uradite, nećete ležati u krevetu i razmišljati o događajima koji su prošli. Mozgu će onda po noći biti puno teže "pronaći" nešto o čemu treba brinuti, prenosi Radio Sarajevo.