Današnje majke osjećaju krivicu jer ne provode dovoljno vremena s djecom

Oko 88 odsto učesnica ankete kazalo je da osjeća krivicu jer premalo vremena provode s djecom.
347 pregleda 0 komentar(a)
mama, Foto: Www.shutterstock.com
mama, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 08.03.2011. 12:35h

Danas je mnogo teže biti majka u odnosu na period '70. i '80-ih godina prošlog vijeka, smatraju današnje majke, a to je pokazala studija britanskog Centra za istraživanje društvenih problema.

U toj analizi, u kojoj je učestvovalo 1000 majki one su navele da je to tako zbog toga što žene danas pokušavaju da “žongliraju” između poslovnih obaveza i porodičnog života.

Tako im ostaje malo vremena koje mogu da posvete sebi – svega 26 minuta na dan, što iznosi oko 3 sata nedjeljno.

Oko 88 odsto učesnica ankete kazalo je da osjeća krivicu jer premalo vremena provode s djecom.

Više od trećine njih priznalo je da ima manje vremena za sebe, nego što su imale njihove majke.

Njih 64 odsto je navelo premalo vremena provode s djecom zbog prenatrpanih radnih obaveza, a skoro trećina njih je priznala da su stalno pod pritiskom jer žele da budu savršene majke.

Ujedno, istraživanje je pokazalo kako je tehnološki napredak u vidu raznih društvenih mreža i internet - stranica namijenjenih roditeljima i roditeljstvu majkama danas od velike pomoći.

U prosjeku, prema istraživanju, zaposlena majka u Velikoj Britaniji provodi tačno 81 minut tokom dana u brizi i podizanju djeteta, a nezaposlena majka više od dva i po sata dnevno posveti isključivo djeci.

Komentarišući rezultate istraživanja Kejt Foks iz Centra za istraživanja društvenih problema, koja je analizu sprovela za potrebe kompanije Prokter i Gembl je rekla da majke sve češće rade dvije smjene, I to jednu na poslu, a drugu – kući. Zaključila je kako je mamama danas pomoć okruženja potrebnija nego ikad.

Bonus video: