Zapošljavaju samo homoseksualce

Smatramo da nije u redu davati prednost jednoj grupi, u ovom slučaju gej muškarcima, jer to automatski znači da su od samog početka zakinuti stručnjaci heteroseksualne orijentacije", objašnjava Bergkamp
65 pregleda 0 komentar(a)
posao, Foto: Www.shutterstock.com
posao, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 10.02.2011. 12:42h

Holandsko preduzeće Reset Management koje se bavi konsaltingom objavilo je konkurs za posao menadžera u kojem traži energičnog, lukavog i preduzetnički nastrojenog menadžera koji - voli muškarce.

Voditeljka ljudskih potencijala, Nono Schrader, otvoreno priznaje da njen budući kolega mora biti gej jer je uvjerena da osobe homoseksualne orijentacije imaju potrebne osobine za poziciju administrativno-komercijalnog referenta.

"Gej muškarci su savjesni, strastveno obavljaju posao, samoinicijativni su, vole da pomažu, ali pritom još uvijek imaju dovoljno testosterona za samopouzdanje. Znaju da prepoznaju granicu do koje mogu da idu i srdačni su. Iz mog dosadašnjeg iskustva znam da na takvog kolegu uvijek mogu da računam", objašnjava Schrader koja je konkursom digla uzbunu u tamošnjoj Komisiji za ravnopravnost, piše metro-portal.hr.

Reset Management od samog početka zapošljava kandidate različitih profila kako bi se, tvrdi Schrader "osigurala raznolikost koja dovodi do inovativnih ideja".

Vera Bergkamp, predsjednica organizacije koja se zalaže za integraciju homoseksualaca, zadovoljna je što su pojedine holandske kompanije prepoznale prednost zaposlenih homoseksualne orijentacije, ali se istovremeno ne slaže s modelom zapošljavanja koji sprovodi Schrader.

"Smatramo da nije u redu davati prednost jednoj grupi, u ovom slučaju gej muškarcima, jer to automatski znači da su od samog početka zakinuti stručnjaci heteroseksualne orijentacije", objašnjava Bergkamp.

S njom se slaže i Marcel Scholten iz Komisije za ravnopravnost.

"Isključuje se jedna grupa i ovdje se ne može govoriti o ravnopravnom tretmanu. Svaka diskriminacija na osnovu pola, homo i heteroseksualnosti, te vjeroispovijesti trebalo bi da bude zabranjena."

U Reset Managementu su svjesni da bi svi kvalifikovani kandidati trebalo da imaju iste šanse, ali smatraju da javnim objavljivanjem tačnih preferenci štede vrijeme i sebi i kandidatima.

Bonus video: