Kad se mame i tate svađaju oko djece

Kada se očevi redovno uključuju u brigu oko djeteta to izaziva puno više konflikata nego sklada, pokazalo je posljednje istraživanje koje su radili naučnici s Univerziteta u Ohaju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2011. 10:47h

Kada se očevi redovno uključuju u brigu oko djeteta, kupaju ih, pripremaju hranu, pripremaju ih za spavanje, to izaziva puno više konflikata nego sklada, pokazalo je posljednje istraživanje koje su radili naučnici s Univerziteta u Ohaju.

Dakle, prema tom istraživanju, očev angažman ne znači više harmonije i blaženstva u porodici.

Mame i tate se tako, prema toj studiji objavljenoj u stručnom časopisu Developmental Psychology, najčešće svađaju oko toga kako je najbolje raditi oko djece.

Stručnjaci su proučavali 112 porodica kada su djeca u njima imala četiri godine i ponovo, godinu kasnije.

Studija je pokazala da, kada su očevi bili više uključeni u igru s djecom, zajedničko roditeljstvo i veze među partnerima bile su kvalitetnije i toplije, kooperativnije i s manje nesuglasica.

Međutim, kada su tate počele češće da se uključuju u njegu i brigu za djecu - večernje kupanje, pomoć oko pranja zubića, pripremu obroka - veze među roditeljima nakon godinu dana pokazala su se manje dobrim i kvalitetnim.

Jedan drugom su umanjivali roditeljske uspjehe i metode, a češće su se upuštali i u svađe.

Ostalo je nejasno zbog čega se to događa.

"Mnogi parovi u načelu uvijek govore da žele da dijele roditeljske zadatke, ali se to ne događa zapravo u stvarnosti", kazala je koautorka studije Sarah Schoppe-Sullivan i rekla da za većinu stvarnost jednostavno ne odgovara njihovim očekivanjima.

Jedna od njenih prethodnih studija proučavala je uzroke razvoda brakova i tada se pokazalo da su upravo nesuglasice po pitanju metoda vaspitanja dovele do ozbiljnih problema između dvoje ljudi.

Bonus video: