Pomognite vašem djetetu da ostvari dobar odnos sa nastavnicima

Nastavnica matematike nosi odjeću iz prethodnog vijeka i ne može da zapamti kako se vaše dijete preziva, a nastavnik engleskog uvijek počinje čas nekom anegdotom koja djeci nikad nije smiješna koliko on sam.
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2011. 15:22h

Nastavnica matematike nosi odjeću iz prethodnog vijeka i ne može da zapamti kako se vaše dijete preziva, a nastavnik engleskog uvijek počinje čas nekom anegdotom koja djeci nikad nije smiješna koliko on sam.

Rijetki su nastavnici koje djeca iz bilo kog razloga ne ismijavaju, a još rjeđi oni koje zaista poštuju. Pomognite djeci da vide ljudsku stranu svojih nastavnika, da ih ne gledaju samo kao predstavnike škole i nekoga ko može da im zagorča život lošom ocjenom, već kao normalne osobe koje uživaju u vikendu, navijaju za omiljeni sportski klub, gledaju filmove i idu na piknik isto kao i svi ostali.

Zašto treba raditi na dobrom odnosu sa nastavnicima

Često i roditelje treba podsjetiti na značaj poštovanja i dobrog odnosa sa nastavnicima, a ne samo djecu, istini za volju. Dobar odnos sa nastavnikom djetetu može značajno da pomogne u budućnosti.

Tačno je da je dječiji stav prema određenom predmetu najve’im dijelom određen stavom prema nastavniku koji ga predaje, ali niko se neće potruditi više od nastavnika da objasni djetetu hemijske reakcije ili trigonometrijske funkcije.

Dijete koje voli neki predmet i želi da učestvuje na takmičenjima ili kvizovima, daleko će dalje dospjeti uz pomoć nastavnika koji neće štedjeti svoje vrijeme za dodatne časove i pripremu za takmičenje.

Informacije o školarinama i stipendijama dijete uvijek može da dobije od nastavnika, od koga će mu najvjerovatnije biti potrebna i preporuka. Nalaženje privremenog posla tokom raspusta ili volontiranje u nekom društvenom programu će takođe lakše proći uz pismenu preporuku škole.

Nastavnici su vjerovatno ona grupa odraslih koja najbolje može da prepozna sklonosti i talente djeteta i usmjeri ga i vodi u usavršavanju, pa i u odabiru buduće karijere. Često nastavnici čak prvi prepoznaju problematičnu situaciju u kojoj se dijete nađe i mnogi su zaista spremni da pomognu, bilo savjetom, bilo usmjeravanjem djeteta na pravu osobu.

Ukoliko je vama kao roditelju jasno koliko je dobar odnos sa nastavnikom važan za dijete, lakše ćete mu objasniti da se iza debelih naočara nastavnice fizike krije sasvim normalna osoba koja je voljna da mu pomogne da nauči i razumije zakone ove nauke.

Kako razviti dobar odnos sa nastavnicima

Normalno je da će dijete imati omiljene nastavnike — neki će biti stvarno zainteresovani za njihov razvoj i podsticati ih da daju sve od sebe, ali biće i onih koji se djetetu baš i ne dopadaju. To je sasvim legitimno, sve dok je vašem djetetu jasno da postoje osnovna pravila koja ono treba da poštuje u školi:

  • kao prvo i osnovno pravilo, dolazi na časove na vrijeme, spreman, sa pripremljenim domaćim zadacima

  • obraća pažnju na času, poštuje nastavnika i ponaša se u skladu sa školskim pravilima (bez korišćenja mobilnih telefona tokom časova i sl.)

  • pokazuje zainteresovanost za predmet i pita ako mu nešto nije jasno (čak i ako dijete nije matematički genije, činjenica da obraća pažnju na času matematike šalje poruku nastavniku da se trudi)

Postoje, svakako i taktike „približavanja“ nastavnicima koje ni oni sami, a ni drugi učenici ne ocjenjuju kao pozitivne. Objasnite djetetu da neiskrenost, nastojanje da budu „omiljeni učenik“ ili poklanjanje neprimjerenih i skupih poklona nijesu način da se osvoji simpatija nastavnika, ali ni status najpopularnijeg djeteta u odjeljenju.

Najčešći problemi u odnosu sa nastavnicima

Ako vaše dete ima problem sa nekim nastavnikom, porazgovarajte sa njim i zajedno pronađite šta je razlog. Možda mu se ne dopada taj predmet, teško mu je da razumije nešto ili mu prosto nije prijatno na času kod tog nastavnika.

Ako dijete ne voli predmet koji nastavnik predaje, to osećanje može da se preslika i na odnos sa nastavnikom. U tom slučaju ga posavjetujte da časove koji mu nisu omiljeni posmatra kao samo jedan korak ka ostvarenju nekog cilja, bilo da kasnije upiše fakultet koji želi, ili da ostvari dobar uspjeh u školi i kao nagradu dobije odlazak na ekskurziju.

Druga taktika može da bude da pokažete djetetu na koji način to znanje može da se primijeni u životu, na primjer, dijete možda ne voli matematiku, ali pokažite mu koliko procentni račun može da mu pomogne da izračuna cijenu neke robe na rasprodaji ili u procjeni uspjeha omiljenog sportskog kluba.

Ako je djetetu predmet težak i ne može da ga savlada, angažujte se da mu pomognete oko domaćih zadataka i zamolite nastavnika za dodatnu nastavu. Privatni časovi kod drugog nastavnika sa drugačijim pistupom materiji takođe mogu da budu dobro rešenje. Možete i vi da popričate sa profesorom da pokuša da objasni djetetu materiju u nekom drugom svijetlu, ili posavetujte dijete da mu drug iz odjeljenja objasni kako je on shvatio neki matematički problem (često je to čak najefikasnije rješenje jer djeca istog uzrasta često razmišljaju na veoma sličan način).

Moguće je i da se djetetu nastavnik jednostavno ne sviđa. U odnosu između nastavnika i učenika ličnosti i jednih i drugih su u prvom planu i jednostavno je prirodno da se neki ljudi uklapaju i razumiju bolje od drugih.

Bonus video: