Najbolje proteinske namirnice koje treba jesti, naročito ako vježbate

Kvalitet proteinske namirnice zavisi od svarljivosti, profila aminokiselina koje sadrži, brzine apsorpcije i nekih drugih faktora, a ove namirnice će vam najbolje obezbjediti kvalitetne proteine nakon treninga
97 pregleda 0 komentar(a)
trening, Foto: Shutterstock
trening, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.03.2018. 10:14h

Bez obzira na to s kojim ciljem vježbamo, ishrana i trening bi trebalo da budu usklađeni.

Treningom se aktiviraju i stimulišu razni sistemi u tijelu, a hranom moramo da nadoknadimo potrošene i obezbjedimo dodatne količine nutrijenata i energije za adaptaciju na trenažne stimulanse.

Ako se bavite bilo kakvom aktivnošću koja nešto intenzivnije aktivira vaše mišiće, morate da se pobrinete za to da oni dobiju svoj glavni i jedini nutrijent za izgradnju i adaptaciju - protein.

Ako, s druge strane, ciljano trenirate i radite na izgradnji mišića i snage, svaki obrok u toku dana trebalo bi da sadrži neku proteinsku namirnicu.

Isto tako, dijete s velikim procentom proteina pokazale su se kao bolji izbor za mršavljenje od onih s malim unosom proteina na dnevnoj bazi, piše Index.

Upravo zato postoje mnogi dodaci ishrani na bazi proteina, poput proteinskih čokoladica i šejkova, koji se konzumiraju odmah po završetku treninga kako bi vježbači brzo i jednostavno unijeli u organizam proteine.

Međutim, nakon toga je vrijeme za prvi konkretan obrok koji bi obavezno trebalo da sadrži kvalitetnu proteinsku namirnicu.

Kvalitet proteinske namirnice zavisi od svarljivosti, profila aminokiselina koje sadrži, brzine apsorpcije i nekih drugih faktora, a ove namirnice će vam najbolje obezbjediti kvalitetne proteine nakon treninga:

piletinu govedinu ribu jaja

Poželjno je birati "čiste" djelove mesa koji su manje masni.

Proteinske namirnice biljnog porijekla nešto su siromašnijeg proteinskog sastava u poređenju s onim životinjskog porijekla, a evo koje možete uključiti u obrok nakon treninga:

pasulj leblebije

Što se sira tiče, posegnite za svježim sirom koji se nešto duže razgrađuje pa je dobar za doručak, ili za poslednji obrok u toku dana, prenosi B92.

Bonus video: