ISTRAŽIVANJE

Pržena hrana skriva tajnu protiv opadanja kose

52 pregleda 0 komentar(a)
Pomfrit, Foto: Shutterstock
Pomfrit, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.03.2018. 15:14h

Prženi krompiri do sada su u vama izazivali grižu savjest, ali sada zahvaljujući fascinantnom otkriću, upravo ti krompirići mogu vam pomoći kod jednog učestalog beauty problema.

Pomfrit, pa ko ga ne bi volio? Jedan od prvih na koje pomislimo ja onaj iz McDonald-sa, ali nedugo zatim ipak pomislimo kako to i nije nutricionistički najbolja ideja.

Kada je riječ o opadanju kose, radi se o svakodnevnoj normalnoj pojavi, jer svi mi izgubimo određeni broj vlasi na dnevnoj bazi. U prirodnom ciklusu kose, nakon razdoblja rasta i prelaza, slijedi faza mirovanja na čijem kraju kosa zaustavlja svoju metaboličku aktivnost, a zatim opada. Po pravilu se govori o 100 vlasi dnevno. Međutim, ako u svom češlju pronalazite znatno veći broj vlasi to može biti razlog za uzbunu. Potencijalni razlog može biti stres, ali isto tako i drugi nedostatci u tijelu.

Kako se u sve to uklapaju prženi krompirići? Rezultati studije koju su sproveli japanski naučnici na Univerzitetu Jokohama, govore upravo o tome, odnosno o jednom sasvim posebnom sastojku.

Navodi se kako brza hrana sadrži supstancu polidimetilsiloksan (PDMS), odnosno sintetički silikon koji se među ostalima dodaje i McDonald'sovom ulju za prženje krompira. PDMS je siguran za zdravlje i služi kako se kipuće ulje ne bi prolivalo.

Transplantacijom PDMS-a u miševe, istraživači su uspjeli razviti 5000 takozvanih klicama folikula dlake u jednom zamahu. PDMS ne samo da spriječava gubitak kose, već i učinkovito povećava rast nove kose.

Međutim, potrajaće još nekoliko godine prije nego što se ovi rezultati počnu prenositi i primjenjivati na ljudima iako je ova metoda obećavajuća, prenosi wall.

Preporučujemo za Vas