Najefikasnije rješenje da pobjedite nesanicu i napetost

126 pregleda 0 komentar(a)
odmor, Foto: Shutterstock
odmor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.02.2018. 13:14h

Februar je mjesec u kojem ljudi najčešće pate od nesanice, a pospanost, bezvoljnost i umor su samo neki od simptoma. Nesanica može dovesti i do niza zdravstvenih problema ukoliko se ne liječi. Kako ju je najlakše izliječiti?

Studija britanskog Centra za san, sprovedena na 21.000 ljudi, pokazala je da je za lošiji kvalitet sna odgovorna kombinacija više faktora. Na prvom mjestu su dugi, mračni i hladni dani, manjak svježeg vazduha u zagrijanim domovima i nedostatak kretanja. Na to treba dodati i stres koji je neminovan kao posljedica "praznih džepova posle praznika", izduvanosti od veselja i praznovanja.

Lijek bi trebalo potražiti u našim biljkama – valerijani, matičnjaku i nani. Mnogobrojne blagodeti ne samo što se kriju u svakoj biljci ponaosob već i u njihovoj kombinaciji.

Osim što obezbjeđuje miran san, valerijana podstiče pravilan rad srca, stoga je odličan prirodni lijek za smirenje. Čak je i savremena nauka dokazala njenu efikasnost i bezbjednost korišćenja u borbi protiv stresa. Vrlo je efikasna i kao biljni lijek za PMS, bolne i neredovne menstruacije. Njeno umirujuće dejstvo opušta mišiće i oslobađa od grčeva, nadutosti, bolova u želucu i nagona za povraćanjem.

Potrebno je ustanoviti šta je to što izaziva nesanicu. Ukoliko je uzrok napetost, tada pomaže matičnjak. Smatra se i antioksidantom, pa osim umirujućeg dejstva pomaže oboljelima od Alchajmerove bolesti da poboljšaju svoje pamćenje i koncentraciju. U kombinaciji sa valerijanom dokazano je da ima podjednaku efikasnost kao lijek za smirenje.

Tu je i nana, prirodni analgetik koji pomaže kod svih vrsta boli. Jedno od njenih primarnih svojstava je ublažavanje stresa – nana sadrži triptofan iz kojeg se sintetiše serotonin, hormon koji podiže raspoloženje. Smanjuje i glavobolje i želudačne probleme uzrokovane stersom, a konzumiranje nane pred spavanje umiruje organizam i pomaže da se lakše uspavate.

Kombinacija bilja suvog ekstrakta korijena valerijane, lista matičnjaka i lista nane ne izaziva zavisnost, a umiruje i ublažava simptome nervoze, kao što su uznemirenost, razdražljivost, i tenzija zbog mentalne napetosti. Takođe pomaže i kod lakših oblika nesanice.

Kombinacija ovih prirodnih sastojaka može biti prvi korak ka savlađivanju ovog prevrtljivog neprijatelja. Posavjetujte se sa vašim apotekarom i pronađite rešenje u vidu biljnog preparata koje sadži ove biljke i već od danas na stres gledajte sa visine. Na prepuštajte se stresu, jer miran život svako zaslužuje, a stvari su isključivo u vašim rukama, prenosi B92.

Bonus video: