Ovo su efikasni "ljekovi" protiv opadanja kose

148 pregleda 1 komentar(a)
kosa, Foto: Shutterstock
kosa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.01.2018. 12:32h

Iako rast i opadanje kose idu jedno uz drugo, gubitak kose uveliko zavisi od svakodnevnog stresa i gena. Ukoliko imate takav problem, trebate znati da postoje "ljekovi" koji to ublažavaju ili spriječavaju.

Aloe vera se može lako i jeftino nabaviti, a radi čuda kada je riječ o spriječavanju opadanja kose. Ona igra važnu ulogu u pH ravnoteži tjemena, prodire duboko u tjeme i podstiče rast kose. Odvojite pulpu od lista i utrljajte je u kosu, odnosno tjeme. To činite 20 minuta, a potom isperite kosu. Ovaj tretman obavljajte dva puta sedmično.

Indijska biljka neem je poznata po antibakterijskim svojstima, poboljšava prokrvljenost kože i eliminiše bakterije iz kose, tako da ostavlja čisto tjeme. Uzmite nekoliko listova biljke i kuvajte je u šerpi s vodom sve dok nivo vode ne dođe do pola. Ohladite ovu mješavinu i njom operite kosu. Dovoljno je jednom sedmično prati kosu na ovakav način kako biste uočili rezultate i zaštitili se od opadanja kose.

Zeleni čaj je takođe efikasan u borbi protiv opadanja kose. Ovaj čaj stimuliše folikule kose i pospješuje njen rast. Tri vrećice zelenog čaja stavite u tri šolje prokuvane vode, a kada se voda ohladi, njom isperite kosu. Postupak ponavljajte dvaput sedmično i zaustavićete opadanje kose.

Krompir je ukusno povrće, ali malo ljudi zna da je koristan i za kosu. Manjak kalijuma u organizmu dovodi do gubitka kose, a krompir taj nedostatak nadoknađuje. Ogilite krompir i napravite pire kako biste dobili sok. Dodajte jednu supenu kašiku meda u taj sok i nanesite ga na kosu i tjeme. Zadržite smjesu na glavi 15 minuta, a onda isperite.

Sok korijandera je koristan za kosu jer potiče njen rast. Uzmite svježe listove korijandera, stavite ih u malo vode, a potom izgnječite kako biste napravili gustu pastu. Pastu odvojite kako biste dobili sok, a potom ga nanesite na kosu i tjeme. Nakon pola sata operite kosu vodom i blagim šamponom. Ponavljajte ovo dvaput sedmično, a vaša kosa će biti svilenkasta i zdrava, prenosi Klix.ba.

Bonus video: