ISTAŽIVANJE

SZO: Medicinski kanabis ne izaziva zavisnost i nije toksičan

60 pregleda 0 komentar(a)
Laboratorija, Foto: Shutterstock
Laboratorija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2017. 18:14h

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da glavni sastojak u medicinskom kanabisu ne izaziva zavisnost i nije toksičan. Istraživači su mjesecima proučavali kanabidiol, sastojak marihuane koji nije psihoaktivan i često se koristi u medicinske svrhe, a uglavnom dolazi u obliku ulja, kapi ili kapsula.

Upravo na osnovu tog istraživanja, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da sastojak koji čini do 40 odsto ekstrakta marihuane nije toksičan i ne izaziva zavisnost. 

Stručni odbor za zavisnost od droga ustanovio je da nema dokaza da kanabidiol izaziva probleme sa zdravljem. 

Osim toga, otkriveno je da bi kanabidiol mogao da bude koristan i u liječenju epilepsije i "brojnih drugih medicinskih stanja". 

Iako je izvještaj objavljen u novembru, pažnju je privukao tek ove nedelje, nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija objavila konkretne preporuke. 

Kada je riječ o nabavci i legalizaciji, preporučen je novi pristup kanabisu. Međutim, istraživači ističu da izvještaj ne znači da WHO preporučuje upotrebu kanabidiola. Saopšteno je da kontrola ili regulacija kanabidiola nije neophodna na međunarodnom nivou, već da to treba prepustiti svakoj državi zasebno. 

"To znači da njegova proizvodnja i upotreba u određene svrhe, kao što su liječenje i istraživanje, ne bi trebalo da bude zabranjena, jer WHO do sada nije pronašao dokaze o eventualnoj štetnosti kanabidiola", izjavio je portparol organizacije. 

Preciznije preporuke i zaključci biće objavljeni u maju 2018. godine, prenosi B92.

Preporučujemo za Vas