"Dao je svijetu krila": Posljednji američki let Boinga 747

Delta Air Lines povući će 19. decembra Boing 747 iz svoje putničke flote nakon posljednjeg leta na liniji Seul-Detroit
0 komentar(a)
Boing 747, Foto: Shutterstock
Boing 747, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2017. 08:23h

Ispisao je neke od najljepših stranica u istoriji vazduhoplovstva i postao avion američkih predsjednika i masovnog turizma. Boing 747 uskoro se oprašta od američkih putnika, gotovo 50 godina nakon prvog leta.

"Boing 747 dao je svijetu krila. Smanjio je svijet", rekao je za AFP Majkl Lombardi, stručnjak za istoriju kompanije Being, kojoj je taj leteći div bio zaštitni znak.

"Odjednom se moglo putovati iz Londona do Singapura. Svijet je postao dostupan u manje od 24 sata", dodao je stručnjak za avijaciju Mišel Merluzo.

Delta Air Lines povući će 19. decembra Boing 747 iz svoje putničke flote nakon posljednjeg leta na liniji Seul-Detroit. Od tog datuma nijedna američka avio kompanija neće više imati 747 namijenjen prevozu putnika, piše Hina.

Lufthansa, British Airways i Korean Air Lines će ih, međutim, i dalje posjedovati.

Za oproštaj, Delta nudi i letove, uključujući jedan 20. decembra, za više svojih radnika i vjernih klijenata, za šta su karte razgrabljene putem onlajn aukcije, što dokazuje nostalgiju hiljada zaljubljenika u taj avion koji se već nalazi u najvećim muzejima aeronautike, čak i prije "penzije".

"Kraj jednog doba"

"Ovo je kraj jednog doba", smatra Bob van der Linden, s odsjeka za avio promet i svemir muzeja Smitsonijan iz Vašingtona. "To je avion koji je omogućio da putovanja avionom budu dostupna širokoj javnosti."

"Velik je, jako udoban, ima stube. Prozori su dalje od vas, ima mjesta, možete se opustiti", dodao je van der Linden.

Nazvan "kraljicom neba" ili "Džambo Džetom", 747 je lako prepoznatljiv po zadebljalom prednjem dijelu trupa. Može, zavisno o verziji, prevoziti više od 600 putnika, ima četiri motora i dva nivoa sjedišta za putnike, od kojih je onaj viši namijenjen prvoj klasi.

Bonus video: