Žene su po prirodi u boljoj formi nego muškarci

"Ovi rezultati suprotni su dosadašnjim tvrdnjama da su muškarci po prirodi u boljoj formi i da su bolji 'sportski tipovi'. Ipak, ne znamo zašto ženska tijela brže sagorijevaju kiseonik, ali bi ovo istraživanje moglo promijeniti pristup treninzima"
275 pregleda 1 komentar(a)
trčanje, Foto: Shutterstock
trčanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.12.2017. 15:14h

Iako su dosadašnja istraživanja uglavnom pokazivala da su muškarci prirodno nadareniji za sport i fizičke aktivnosti, stručnjaci sa Univerziteta Vaterlo u Kanadi otkrili su da je ženski organizam sposoban brže izvlačiti kiseonik iz krvi, što znači da žene u fizičkim aktivnostima mogu biti uspješnije nego muškarci.

Tomas Beltram je sa timom stručnjaka mjerio brzinu otpuštanja kiseonika iz krvi kod muškaraca i žena slične dobi i težine koji su vježbali na pokretnoj traci za trčanje.

Svi ispitanici izveli su tri vježbe umjerenog intenziteta, a za to vrijeme su stručnjaci mjerili unos kiseonika. Prema rezultatima, žene su sagorijevale kiseonik 30 posto brže nego muškarci. To znači da su žene bolje izvodile vježbe i da je u njihovom slučaju postojala manja vjerovatnoća da nakon vježbanja osjećaju iscrpljenost u mišićima.

"Ovi rezultati suprotni su dosadašnjim tvrdnjama da su muškarci po prirodi u boljoj formi i da su bolji 'sportski tipovi'. Ipak, ne znamo zašto ženska tijela brže sagorijevaju kiseonik, ali bi ovo istraživanje moglo promijeniti pristup treninzima", rekao je Beltram.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, a koristiće se za dalja istraživanja pristupima i razvoju treninga i procesa vježbanja, prenosi klix.ba.