Pomjeranje sata unazad utiče na biološki ritam ljudi

Iako “dobijemo” sat više, kvalitet sna se zapravo pogoršava sa pomjeranjem sata unazad. Puno su veće šanse da će se osoba prvih nekoliko noći češće buditi, što može dovesti do preranog ustajanja, snižene opreznosti i pojačanog stresa
163 pregleda 1 komentar(a)
sat, spavanje, noć, alarm, Foto: Shutterstock
sat, spavanje, noć, alarm, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.11.2017. 13:14h

Na prvi pogled vam se čini da je pomjeranje sata unazad mala stvar, i da vas ništa posebno ne remeti, posebno ako uzmemo u obzir da dobijamo sat vremena više.

Međutim, pomjeranje sata unazad za 60 minuta stvarno ima fizički uticaj na nas. Ipak, za većinu ljudi je riječ o manjim promjenama koje se lako mogu prevazići urednim navikama.

Kada se ciklus dan-noć mijenja, onda se zajedno sa njim mijenja i naš biološki ritam kako bi mu se prilagodio. Tada će u tijelu doći do manjih promjena jer su većina naših hormona i ponašanje, san, glad, nivo energije i imunološki sistem vezani za naš tjelesni sat na koji utiče ciklus dan-noć.

Srećom, ako osjetite fizičku promjenu, ona će trajati svega nekoliko dana i onda ćete se ponovo osjećati normalno.

Ipak, dobro je znati kako to pomjeranje sata unazad može uticati na nas.

1. Nemiran san

Iako “dobijemo” sat više, kvalitet sna se zapravo pogoršava sa pomjeranjem sata unazad. Puno su veće šanse da će se osoba prvih nekoliko noći češće buditi, što može dovesti do preranog ustajanja, snižene opreznosti i pojačanog stresa.

2. Smanjena sigurnost u saobraćaju

Nemiran san uzrokuje neispavanost, a zbog osjećaja umora vozači puno lakše gube koncentraciju i reakcije su im usporene. Ako se osjećate neispavano, svakako popijte šoljicu kafe prije nego što sjednete u auto, prenosi Ljepota i zdravlje.