BUDITE OPREZNI

Gubitak kose kao alarm

Prorijeđenost kose uz opadanje kose naziva se difuznim opadanjem, a najčeće se radi o posljedici nekog štetnog uticaja na organizam
202 pregleda 0 komentar(a)
opadanje kose, Foto: Shutterstock.com
opadanje kose, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.10.2017. 11:14h

Sto dlaka dnevno normalan je nivo opadanja kose, dok se svaka količina veća od toga može smatrati lošom te biti pokazatelj bolesti ili nepravilnog funkcionisanja organizma.

Opadanje kose može uzrokovati puno toga, a najčešće se radi o genetskom nasljeđu, nekoj bolesti ili godinama. Česta pojava je tako i potpuni ponovni rast kose na nekim dijelovima tjemena.

Ciklusi rasta kose sastoje se od dugačke faze rasta, kratke prolazne faze i kratke faze mirovanja.

Na kraju mirovanja dlaka ispada iz korijena, a nova raste u folikulu i tako stvara novi ciklus. Tako je klasična pretpostavka da su oko 100 dlaka dnevno koje ispadnu s glave zapravo dlake koje su završile svoj ciklus.

Kod ljudi postoje različiti razlozi opadanja kose pa se tako na temelju uzroka može definisati više različitih vrsta opadanja kose. One se razlikuju po kliničkom toku, načinu liječenja te prognozi.

Androgena ćelavost najčešća

Jedan od najčešćih oblika opadanja kose kod muškaraca i žena je androgena ćelavost. Do toga dolazi zbog preosjetljivosti korijena dlake na testosteron, tačnije na aktivan metabolit muškog polnog hormona dihidrotestosteron.

On koči dlaku u njenom razvoju te na taj način postpeno dovodi do potpunog nestanka vlasi i njenog korijena. Ova vrsta opadanja kose češće se pojavljuje kod muškaraca, a nastupa oko osamnaeste do dvadesete godine života.

Kod žena i djevojaka se takođe može pojaviti androgena ćelavost, a najčešće je pratiti i neravnoteža hormona u sklopu sindroma policističnih jajnika. Ako je to razlog, uz to će postojati simptomi nečistog lica i nastajanja akni, poremećen menstrualni ciklus te povećana tjelesna težina.

Alopecija

Alopecija je drugi po redu učestalosti razlog opadanja kose. To je žarišna ćelavost koja može postojati u većem broju, ali se i pojaviti na jednom mjestu.

Osim toga, alopecija nije generisana samo na tjeme, već i na ostatak tijela. Kako bi se otkrilo radi li se o alopeciji, treba istražiti simptome i načine opadanja kose.

Pri pregledu treba otkriti početak i trajanje gubitka kose, je li opadanje povećano te je li alopecija samo na nekim djelovima glave.

Difuzno opadanje

Prorijeđenost kose uz opadanje kose naziva se difuznim opadanjem, a najčeće se radi o posljedici nekog štetnog uticaja na organizam.

Neki od njih su nagli gubitak tjelesne težine, anemija, različita krvarenja, bolesti štitne žlijezde, hormonski poremećaji, nagli prekid u korištenju kontracepcijskih pilula, mnogi metabolički poremećaji te lijekovi, trovanja i stres. U ovom slučaju dolazi do iznenadnog i jakog opadanja kose.

Infekcije kože

Pri nastanku autoimunih bolesti može doći do slabljenja ili trajnog gubitka korijena kose. U tom slučaju se pojavljuje ožiljak na zahvaćenom dijelu. Razlozi mogu biti sklerodermija, sakoidoza te lupus, prenose Nezavisne.

Preporučujemo za Vas