Jod: Mineral neophodan za zdravu mamu i bebu

Sa samo 150 mikrograma dnevno, čovek zadovoljava svoje dnevne potrebe za jodom, dok su kod trudnica te potrebe malo veće, oko 250 mikrograma. Kako tijelo ne proizvodi jod, moramo birati namirnice bogate jodom
61 pregleda 0 komentar(a)
trudnica, voda, Foto: Shutterstock
trudnica, voda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.09.2017. 14:14h

Svi znamo da postoje navike koje su veoma štetne u trudnoći ali isto tako postoje i one dobre, i za vas i za plod. Isto tako postoje namirnice koje nisu baš zdrave ali i one bogate vitaminima i mineralima dragocjenim prvenstveno za plod.

Prema posljednjim istraživanjima, nedostatak joda u trudnoći može kasnije izazvati niži IQ djeteta, probleme u razumijevanju i čitanju tekstova ali i slabljenje koncentracije i sposobnosti pamćenja.

Jod je mineral koji svakodnevno mora biti zastupljen u ishrani trudnica. Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je upravo nedostatak joda, svuda u svijetu, najvažniji uzrok nedovoljno razvijenog mozga kod fetusa, a to se može spriječiti.

Drugi razlog redovnog unosa joda kod trudnica jeste štitna žlijezda. Ukoliko štitna ne obavlja svoju funkciju pravilno, povećava se rizik od prijevremenog porođaja, a može doći do nepravilnosti u tjelesnom rastu i izgledu ali i mentalnom razvoju fetusa.

Pošto je jod važan i u prve tri godine razvoja mozga djeteta, važno je uvrstiti ga u ishranu djeteta svakodnevno. Sa samo 150 mikrograma dnevno, čovek zadovoljava svoje dnevne potrebe za jodom, dok su kod trudnica te potrebe malo veće, oko 250 mikrograma. Kako tijelo ne proizvodi jod, moramo birati namirnice bogate jodom. To su tikvice, bijeli luk, artičoke, zatim morska riba i alge a kod nas mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.

Za zdravu mamu i bebu, ne zaboravite jod, prenosi B92.

Bonus video: