25 razloga zbog kojih ćete poželjeti da vježbate jogu svaki dan

Joga podmazuje, produžuje i jača kičmu, što dovodi do boljeg držanja, olakšanja bolova u leđima i prevencije ozbiljnih povreda
100 pregleda 1 komentar(a)
Meditacija, Foto: Shutterstock
Meditacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.08.2017. 15:14h

Kad neko spomene jogu, prvo što vam padne na pamet je neki indijski jogi koji dubi na glavi zavezan u čvor? Ili mršava instruktorka koja izgleda kao da je jela prekjuče? Ako zazirete od joge zato što godinama niste vježbali i jedva možete dotaknuti svoje nožne prste, daleko ste od istine. Joga je baš za vas!

Joga ne samo da će učiniti tijelo gipkijim i dovesti vas do vašeg idealnog tjelesnog oblika, nego pripomaže u balansiranju mentalnog i emotivnog stanja. Fokusom na disanje dovodimo um u sadašnji trenutak, ujedno izbacujemo toksine iz organizma svakom izdahom te unosimo više kiseonika pravilnim udahom.

Za početak, počnite s joga vježbama dva do tri puta nedeljno. A prava se čuda događaju kad vam praktikovanje joge pređe u svakodnevnu naviku. Jednom kad steknete tu svakodnevnu praksu, teško ćete moći zamisliti život bez nje. Ona donosi toliko pogodnosti (ne samo ravan stomak i oblikovanu zadnjicu), već je prati osjećaj ravnoteže, jednostavnosti i fokusa, osjećaj pravog i istinskog zdravlja.

1. Besplatna je!

2. Ne trebate nikakvu posebnu opremu – jogu možete praktikovati bilo gdje, travi, podu... Dakle, čak i kada ste na putovanju, joga vas uvijek prati.

3. Možete nositi pidžamu – jednostavno se spustite iz kreveta na pod. Ne treba vam joga odjeća ili posebne patike za teretanu.

4. Ne morate brinuti o neobičnim zvukovima koji dolaze iz vašeg tijela, kojih bi se inače sramili pred grupom za vježbanje. To je lijep bonus, zar ne?

5. Ne morate se upoređivati s drugima ili pratiti tuđi ritam vježbanja.

6. Možete prilagoditi svoju praksu pozama i ritmu koji vam najbolje odgovara. Nijedna grupa za vježbanje neće to moći učiniti bolje od vas jer svako tijelo ima jedinstvene i različite potrebe svakoga dana.

7. Joga vas čini produktivnijima. Ozbiljno, ako je jedan od vaših izgovora: "Previše sam zauzet/a, nemam vremena!", pokušajte ustajati pola sata ranije i započeti dan joga ritualom. Uskoro ćete shvatiti da praktkovanjeje joge stvara više vremena u vašem danu.

8. Joga povećava nivo energije. Osim što vas čini učinkovitijima pomažući da ostanete opušteni i usresređeni, jutarnja joga ujedno povećava unos kisika i podstiče protok krvi cijelim tijelom.

9. Joga podstiče metabolizam tako da možete jesti više ukusne i zdrave hrane!

10. Redovno vježbanje joge pomaže da lakše zaspite i prospavate noć u komadu. Fokusiranjem pažnje na sadašnji trenutak i otpuštanjem stresa, praktikovanjem joge pomoći će vam da smanjite nivo kortizola i smirite misli koje vas noću drže budnima.

11. Joga jača zglobove te spriječava i ublažava učinke osteoporoze i starenja. Ovo ujedno spriječava manje padove i padove da nanesu veliku štetu vašem organizmu.

12. Joga podmazuje, produžuje i jača kičmu, što dovodi do boljeg držanja, olakšanja bolova u leđima i prevencije ozbiljnih povreda.

13. Joga dezinfikuje od uticaja zagađene okoline i hrane kroz unutrašnju masažu vaših organa u različitim joga pozama.

14. Pozicioniranje glave ispod nivoa srca donosi pomak u perspektivi i smanjuje opterećenje po srce.

15. Svjesno disanje dok ste na prostirci pomaže vam stvoriti naviku primjećivanja i kontrole daha tokom cijelog dana, pomažući vam da imate više energije, proširite kapacitet pluća i ostanete usrsređeni na sadašnji trenutak.

16. Joga spašava vaše noge, one iste koje su umorne vezane u cipelama cijeli dan. Neudobne cipele i nedostatak vježbe za noge mogu pridonijeti nastanku ravnih stopala i otečenih članaka, uzrokujući ozbiljne probleme kao što su plantarni fascitis ili petni trn te bolovi u potkoljenici i koljenima.

17. Joga podstiče rad imunološkog sistema smanjenjem hormona stresa , a ujedno podstiče pluća, srce i probavni sistem na oslobađanje toksina i patogena.

18. Joga može ublažiti simptome prehlade. Nježni pokreti i određene pranayame (vježbe disanja) olakšavaju osjećaj začepljenja nosa i podstiču ozdravljenje tijela.

19. Vježbanjem dobrog držanja na vašoj joga podlozi stvarate naviku dobrog držanja tokom dana. Time spašavate leđa i vrat od nakupljanja napetosti, a držeći glavu uspravno, klizite kroz dan elegantno i samopouzdano.

20. Joga smanjuje anksioznost vježbanjem produžavanja udaha i izdaha te fokusiranjem uma na sadašnjost.

21. Joga vam daje potreban izgovor za trenutak dana koji je rezervisan samo za vas. Svako treba nekoliko minuta za mirnu kontemplaciju, posebno oni koji rade s ljudima cijeli dan. Ako se brinete o sebi, imaćete više energije i ljubavi za ponuditi drugima.

22. Joga povećava vaš osjećaj zahvalnosti - brojna istraživanja potvrđuju kako zahvalnost poboljšava zdravlje, ublažava depresiju i tjeskobu te povećava vaš osjećaj zadovoljstva.

23. Joga otvara vaše srce. Za sve skeptike, ova fraza koja se danas uobičajeno spominje u knjigama za samopomoć može probuditi vašeg unutrašnjeg cinika. Ali, vježbe koje istežu prsa i mirovanje u savasani, sa cijelim tijelom otvorenim i ranjivim, pomažu ukloniti energetske slojeve koje ste izgradili kako bi vas zaštitili od prošlih i budućih rana. S vremenom ćete se složiti da ove prakse "otvaranja srca" pomažu da otpustite strah i bol te prihvatite više ljubavi i radosti.

24. Joga smanjuje upalu. Istraživanja su pokazala da joga smanjuje prisutnost upalnih procesa u tijelu te posebno pomaže ljudima koji boluju od artritisa i fibromialgije.

25. Joga daje svrhu. Odličan način za početak svakodnevnog praktikovanja joge jest pronalaženje svrhe za nadolazeći dan. Na taj način, možete se prepustiti životu s osjećajem smisla i zadovoljstva. Vaša svrha može biti jednostavna, kao obećanje da budete prisutni sa svakim dahom, svakim pokretom i svakom misli u svemu što radite, prenosi Naturala.

Bonus video: