Žene koje prvo dijete rode u tridesetim imaju veću šansu za duži životni vijek

Stručnjaci za plodnost smatraju da žene koje odlažu trudnoću jer se žele posvetiti obrazovanju i karijeri imaju duži životni vijek jer mogu priuštiti zdraviji stil života
126 pregleda 0 komentar(a)
trudnoća, Foto: Shutterstock
trudnoća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.07.2017. 09:27h

Iako stručnjaci upozoravaju žene da zbog odlaganja trudnoće mogu ostati bez djece, studija portugalskog Univerziteta Koimbra donosi dobre vijesti "starijim" majkama.

Naučnici su uporedili očekivanu životnu dob majki u evropskim zemljama s godinama kada su dobile djecu. Rezultati su pokazali da žene koje su rodile u tridesetim imaju veću vjerovatnoću da žive duže od žena koji se postale majke u tinejdžerskim ili dvadesetim godinama.

"Rezultati pokazuju da bi žene koje su prvo dijete dobile u kasnijim godinama mogle živjeti duže. To je jedan od faktora koji najviše iznenađuje i što može biti dokaz da je odlaganja trdunoće dobra odluka", navodi se u članku objavljenom u časopisu Journal of Public Health.

Druga studija, objavljena u časopisu Menopause, takođe je utvrdila da majke koje su rodile s 33 ili više godina mogu imati određene DNK markere za dugovječnost u odnosu na one koje su rodile ranije.

Međutim, nijedna studija nije dala objašenjenje zbog čega starije majke imaju veću vjerovatnoću da žive duže.

Stručnjaci za plodnost smatraju da žene koje odlažu trudnoću jer se žele posvetiti obrazovanju i karijeri imaju duži životni vijek jer mogu priuštiti zdraviji stil života, prenosi Klix.ba.

Bonus video: