Četiri problema sa kosom i kako ih riješti

Žena u prosjeku dnevno izgubi stotinjak vlasi, što se smatra normalnom pojavom. Uzrok pretjeranog opadanja najčešće je stres
69 pregleda 0 komentar(a)
mokra kosa, Foto: Shutterstock
mokra kosa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.07.2017. 16:14h

1. Šteta nanesena toplotom i preparatima

Trebate da kupite neki proizvod koji će vratiti vlagu vašoj kosi, pogotovo vrhovima koji se jako uništavaju toplotom.

Takođe bi bilo dobro da koristite masku za kosu. Možete je napraviti i sami kod kuće. Internet je pun recepata, a najčešći su oni s maslinovim uljem, jajem ili majonezom.

2. Masna kosa

Ovakvo stanje posljedica je pretjeranog izlučivanja loja, a mogu ga uzrokovati naslijeđeni faktori, loša ishrana, neuravnoteženost hormona, stres ili nepravilna njega.

Bitno je izbjegavati preparate koji sadrže uljne sastojke ili silikone, a koji kosu dodatno otežavaju i maste. Masnu kosu možeš prati češće, obavezno u mlakoj vodi. Šampon neka bude prozirne strukture (nikako ne kremaste), a ne preporučuje se korišćenje regeneratora. Možete koristiti i šampon za suvo pranje, a mi preporučujemo i sirće.

3. Perut

Perut po kosi i odjeći te svrab tjemena dva su najčešća problema koje izaziva perut. Ponekad je uzrok jednostavno suva koža na lobanji ili loša reakcija na proizvode koje koristite. Pokušajte promijeniti proizvod koji koristite.

U nekim slučajevima je potrebno zatražiti ljekarsku pomoć, kao npr. kod psorijaze ili bakterijskih infekcija.

4. Gubitak kose

Žena u prosjeku dnevno izgubi stotinjak vlasi, što se smatra normalnom pojavom. Uzrok pretjeranog opadanja najčešće je stres. Promjene sa štitnom ili hormonima te autoimune bolesti takođe mogu biti uzrok. No, ako primijetite kako vam je kosa počela značajnije opadati, najbolje rješenje je da potražite savjet ljekara, prenosi Zdrava i sretna.

Bonus video: