Samoća ne mora da bude bauk

Mnogo je stvari koje možete raditi kada ste sami, a da vas čine srećnima i ispunjenima. Počnite od slušanja omiljene muzike, dugih šetnji ili vožnji biciklom
75 pregleda 0 komentar(a)
sreća, život, Foto: Shutterstock
sreća, život, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2017. 09:19h

Kada ste posljednji put proveli vrijeme sami sa sobom? Ne pričamo o prostiranju veša, odgo-varanju na poruke ili kupovini namirnica? Sve je to odgovaranje na potrebe drugih.

Vrijeme solo je ono koje puni naš duh i događa se onda kada uslišavamo isključivo svoje potrebe, makar gledali oblake kako putuju po nebu. Nažalost, mnogo ljudi sebi rijetko ugađa takvim trenucima solo lutanja, bilo fizički ili mentalno.

I to ne samo jer ne stignu, nego i zato što ih ideja o provođenju vremena sa samim sobom čini pomalo nervoznima. Američki sociolog i autor knjige "Going Solo" Erik Klinenberg kaže da još postoji stigma o tome da žene provode vrijeme same.

"Mnogi ljudi, a pogotovo žene - zadržale su onaj srednjoškolski stav - ako su same u restoranu ili bioskopu, time signaliziraju da nisu poželjne, uspješne ili zanimljive. Žene često i privatno izbjegavaju da budu same", dodaje Klinenberg, brkaju samoću s usamljenošću, ili namjerno zaziru od samoće jer ona neminovno donosi trenutke samopreispitivanja.

Drugi, pak, osjećaju krivicu kada udovoljavaju svojim "sebičnim" zahtjevima. Ili ako stalno ne obavljaju nešto produktivno osjećaju se lijeno.

Nužno za zdravlje, fizičko i psihičko

Međutim, samotno vrijeme nužno je za naše zdravlje, napominju stručnjaci i tada ne govore samo o duševnom zdravlju. Da navedemo samo neke beneficije, solo trenuci poboljšavaju imuni sistem, kreativnost, kvalitet sna, pamćenje i razmišljanje.

Istraživanja su pokazala da kada opušteno i svjesno dišemo, prefrontalni korteks dobija predah, a upravo je taj dio mozga odgovoran za nagle i impulsivne odluke. Zato što se češće "otkačite" od svijeta i svjesno boravite u trenutku sa sobom donosićete bolje odluke, što je, u konačnom dobro i za vas i za vašu porodicu.

Vrijeme usamljenosti poboljšava i pamćenje, pokazala je engleska studija sa edinburškog univerziteta. Ispitanici je trebalo da zapamte informacije o dvije priče koje su čuli; nakon što su čuli prvu, sjedjeli su u zamračenoj prostoriji zatvorenih očiju, a nakon druge odmah su prebačeni na novi zadatak.

Ne samo da su zapamtili više detalja iz prve priče, već su ih zadržali u pamćenju nekoliko nedjelja. Sjetite se samo sebe, kada iza sebe imate dan koji je protekao u haosu, žonglirajući između po-slovnih, porodičnih i socijalnih obaveza, koliko toga vam ostaje u sjećanju?

Mnogo je stvari koje možete raditi kada ste sami, a da vas čine srećnima i ispunjenima. Počnite od slušanja omiljene muzike, dugih šetnji ili vožnji biciklom. Godišnji odmor ne morate provesti zatvoreni u kući i ispred TV-a, otiđite na more, u planinu, možda baš tu i upoznate neke nove ljude s kojima ćete rado provoditi slobodno vrijeme, prenose Nezavisne.

Bonus video: