Bijeli šum: Zašto ga bebe vole i je li siguran za uspavljivanje?

Probajte gledati iz bebine perspektive: do nedavno su bile u maternici, gdje je bilo glasno - svi zvukovi su se čuli, malo prigušeno, ali i dalje glasno. Zbog toga bebe vole zvukove. Život izvan maternice možda im se čini neuobičajeno tih
807 pregleda 0 komentar(a)
beba, Foto: Shutterstock
beba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.06.2017. 18:14h

Za roditelje s novorođenom bebom, spavanje može izgledati kao nedostižan san. I ako ste prošli buđenje svakih par sati za hranjenje, vaša beba još uvijek može teško zaspati (ili dugo spavati).

Kako bi beba bolje spavala noću, pedijatri često preporučuju opuštajuće aktivnosti, poput tople, umirujuće kupke. Ali kad izgleda kao da ništa funkcioniše, roditelji bi se mogli okrenuti alternativnim mjerama poput bijelog šuma.

Primjeri bijelog šuma su usisivač, šum na radiju između stanica, ventilator, mašina za pranje veša i fen. Takođe, možete pronaći brojne zvukove i playliste na Youtube-u.

Zašto bebe vole bijeli šum?

Probajte gledati iz bebine perspektive: do nedavno su bile u maternici, gdje je bilo glasno - svi zvukovi su se čuli, malo prigušeno, ali i dalje glasno. Zbog toga bebe vole zvukove. Život izvan maternice možda im se čini neuobičajeno tih. Bijeli šum daje bebi osjećaj poznatog.

Specifični zvukovi mogu se koristiti za podsticanje spavanja, bez obzira na zvukove iz okoline. Primjeri uključuju zvuk prašume ili umirujuće zvukove mora. Postoje čak i uređaji posebno dizajnirani za bebe. Neki su opremljeni instrumentalnim uspavankama, pa čak i bukom srčanog ritma koja se koristi za oponašanje majčinog srca.

Zbog čega je bijeli šum dobar za bebe?

1. Smanjuje nivo stresa kod beba - zbog čega su bebe pod stresom? Pa skoro zbog svega: kad su umorne, kad je svijet previše stimulirajući, kad je previše svijetla, lica nepoznatih ljudi, kada su previše uzbuđene...Bijeli šum stvara siguran prostor blokirajući spoljne stimulacije.

2. Pomaže im spavati - lakše zaspu i duže spavaju. Jeste li se ikad zapitali zašto se dosta beba probudi već nakon 20 minuta? Do toga dolazi jer nakon tog vremena, beba se teško vraća u dubok san jednom kad se probudi. Bijeli šumovi mogu pomoći bebi u blokiranju buke života oko njih (starije braće i sestre, zvono, kamioni za smeće, itd.) koja može ometati popodnevni odmor i noćni san.

3. Manje plaču - znate li da je ušuškavanje zvuk koji svi ljudi shvataju i rade instiktivno s bebama? To je bijeli šum koji pravite sami. Ključ za korištenje bijelog zvuka kako bi se smirio plač beba je da treba biti glasniji od plača. No, naravno, ne preglasan.

Ima li negativnih strana?

Imajte na umu da neke bebe ne vole bijele šumove. Svako dijete je drugačije kad je riječ o potrebama za spavanjem, tako da bijeli šum neće odgovarati svima. Ako odlučite isprobati bijeli šum, pazite da to učinite sigurno. Uređaji mogu prelaziti preporučenu granicu buke za bebe. Imajte na umu da zvuk ne smije biti glasniji od 50 dB.

Bebe koje pozitivno reagiraju na bijele šumove, mogu bolje spavati popodne i tokom noći, ali samo ako je bijeli šum dosljedan. To bi moglo biti problematično, ako se previše naviknu i ne mogu zaspati bez njih. Imajte u svemu mjeru, pa tako i u bijelim šumovima, prenosi RTL.

Bonus video: