Naučite kako da kontrolišete stalni “osjećaj gladi”

Ponekad, kad osjećamo blagu glad, mi smo zapravo žedni, zato kad nam se nešto jede, stručnjaci kažu da prvo popijemo čašu vode i tako provjerimo da li smo zapravo žedni
242 pregleda 0 komentar(a)
frižider, Foto: Shutterstock
frižider, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.05.2017. 18:14h

Mnogi od nas pate od konstantnog osjećaja gladi i gotovo svaki čas odlaze do frižidera ne bi li vidjeli šta ima da se prezalogaji. Dobro znamo da je taj stalni osjećaj gladi lažan, jer je prosto nemoguće da smo zaista gladni na svakih dvadeset minuta. Stručnjaci za ishranu daju savjete kako da taj osjećaj držimo pod kontrolom, da jedemo kvalitetnije i da se osjećamo bolje. Evo šta nam oni poručuju:

1. Jedite proteine! Njima treba više vremena za razgradnju, pa ćemo se duže osjećati sitima, a na duže staze, želja za stalnim grickanjem će se značajno smanjiti. Meso, jaja, mahunarke – sve to sadrži kvalitetne proteine, koje možemo konzumirati na dnevnoj bazi, a drugi način je da u jutarnji smoothie dodamo proetinske prahove.

2. Unosite dovoljnu količinu vode! Ne bi smjelo da nam se dogodi da u danu ne popijemo barem nekoliko čaša vode. Ponekad, kad osjećamo blagu glad, mi smo zapravo žedni, zato kad nam se nešto jede, stručnjaci kažu da prvo popijemo čašu vode i tako provjerimo da li smo zapravo žedni.

4. Morate da se naspavate! Ovaj savjet bi trebalo stalno da imamo na umu, jer nam moderno vrijeme često ostavlja premalo vremena za kvalitetan san. Brojna istraživanja pokazuju da oni koji manje spavaju često više jedu zbog hroničnog umora. Mada je najčešće individualno, šest sati sna je minimum koji moramo da obezbijedimo svom organizmu.

3. Meditirajte! Mirni i zadovoljni ljudi manje razmišljaju o hrani. Često se događa da jedemo zato što smo nesretni, dosađujemo se ili smo pod stresom. Zato, kad ponovo budete u nekom od tih stanja, zaustavite se i pokušajte da dišete duboko ili da krenete sa meditacijom. Tijelo će vam sigurno biti zahvalno, prenosi Ljepota i zdravlje.

Bonus video: