UBRZAVA I RAST

Trik sa lukom koji spriječava opadanje kose

Da je luk odličan kod zaustavljanja gubitka kose pokazala je i studija objavljena 2002. godine u The Journal of Dermatology
92 pregleda 0 komentar(a)
kosa, Foto: Shuterstock
kosa, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 25.05.2017. 14:14h

Ako ste zabrinuti zbog gustoće i jačine svoje kose ili ste primijetili da je ima sve manje, napravite sok od luka za koji mnogi tvrde da pomaže.

Naime, luk je pun sumpora, a dlake na glavi sastoje se od keratina koji je bogat ovim mineralom. On poboljšava cirkulaciju krvi i osigurava folikulama vlasi dovoljno hrane. Luk, takođe, ima antibakterijska svojstva pa pomaže kod kožnih infekcija koje mogu biti krivac za gubitak kose.

Postoji i istraživanje na tu temu

Da je luk odličan kod zaustavljanja gubitka kose pokazala je i studija objavljena 2002. godine u The Journal of Dermatology (časopisu o dermatologiji). U njoj su proučavali uticaj soka od luka na alopecija areatu – autoimunu bolest koja rezultira gubitkom kose.

Ispitanicima koji su dva puta na dan, i tako dva mjeseca, stavljali sok od luka na korijen, kosa je rasla puno bolje od onih koji taj sok nisu koristili. U istraživanju je zabilježen ponovni rast kose kod 87 posto pacijenata liječenih sokom od luka. Iz nekog razloga, kod muškaraca su rezultati bili bolji nego kod žena.

Kako napraviti sok od luka i kako ga koristiti:

– Ogulite i nasjeckajte luk. – Iscijedite iz njega sok, a u tome vam može pomoći dodatno usitnjavanje u sjeckalici ili čak sokovnik. – Nanesite ga na korijen i lagano masirajte. – Ostavite da odstoji 15 minuta, a možete i duže ako vam miris ne smeta. – Isperite blagim šamponom. – Ponavljajte ovaj tretman svaki dan ako imate problema s gubitkom kose ili tu i tamo, želite li samo ojačati kosu.

UPOZORENJE! Prije nego što prvi put nanesete sok od luka na korijen, najprije ga stavite na malo kože kako biste provjerili da niste alergični na njega, prenosi 24sata.

Preporučujemo za Vas