10 načina kako meditacija mijenja život

Uz meditaciju učimo primjetiti destruktivne mentalne obrasce i navike, te kako se u slučaju njihovog ponovnog pojavljivanja lakše prebaciti u opušteno stanje mira i zadovoljstva gdje će ti isti destruktivni obrasci sami od sebe nestati nakon par sekundi
568 pregleda 0 komentar(a)
Meditacija, Foto: Shutterstock
Meditacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2017. 09:57h

Praktikovanje meditacije seže dalje u prošlost od same zabilježene istorije. Mudrosne tradicije svake civilizacijske kulture su uključivale neku vrstu kontemplativne vježbe, dok danas, nauka sve više dokazuje beneficije koje meditacija ima na naše blagostanje.

1. Jasnoća

Meditacija oštri čula, te smanjuje mentalnu zbrku i nered u glavi. Omogućava nam da razmišljamo jasnije, da detaljnije primjetimo svijet oko sebe. Da više cijenimo dodir vjetra ili ukus hrane. Jednostavno, ona nam pomaže da stvarno i jasno uživamo u dubini i bogatstvu života.

2. Fokus

Fokusirajući se na dah, posturu, mantru ili muziku – učimo umjetnost koncentracije. Učimo kako usresrediti pažnju po volji, a da nam se lako ne skrene pažnja. Fokus i koncentracija nam pomažu da budemo produktivniji na poslu, imamo više pažnje pri učenju, ali i budemo više prisutni u našim odnosima.

3. Kreativnost

Meditacija otvara um za svježe ideje i nove uvide. Ona nas uči da lakše primjetimo naše uobičajene misaone obrasce, a samim tim ih i lakše otpustimo. Omogućuje nam da vidimo novu perspektivu i novi pristup za do sad nerješivi problem ili zadatak.

4. Balans

Mnogi od nas imaju tendenciju da se izgube u svojim mnogim popisima, zapisima, idejama, to-do listama, post-it papirićima… Dapače, mnogi se osjećaju dosadno ili izgubljeno ako nemaju taj osjećaj da moraju nešto raditi ili obaviti. Meditacija nas uči mirnoći. Ostavljajući malo vremena za sebe, za kratki odmor, radeći baš ništa – vraćamo sve svoje misli i osjećanja u centar. Vraćamo ravnotežu i balans tijelu i umu.

5. Unutrašnji mir

Meditacija nas uči opuštanju. Uči nas da briga i nasilno trošenje tijela i uma ne postiže baš ništa, osim što nas čini još jadnijima i tužnijima. Isto vrijedi i za ljutnju, bijes, krivicu, kajanje i sl. Uz meditaciju učimo primjetiti destruktivne mentalne obrasce i navike, te kako se u slučaju njihovog ponovnog pojavljivanja lakše prebaciti u opušteno stanje mira i zadovoljstva gdje će ti isti destruktivni obrasci sami od sebe nestati nakon par sekundi.

6. Blagostanje tijela

Opuštanje je takođe dobro za zdravlje našeg tijela. Mnogi zdravstveni problemi su povezani uz hormone koji nas preplavljuju kada smo ljuti, zabrinuti, anksiozni ili upšteno žurimo i jurimo kroz život. Meditacija nas uči da se opustimo i otpustimo svu napetost i stres donoseći nam smanjeni krvni pritisak, jačanje imuniteta i poboljšanje stanja tijela.

7. Strpljenje

Meditacija nas uči čekanju. Umjesto očekivanja instant zadovoljstva, učimo cijeniti naše vrijeme i način na koji se stvari i situacije sami od sebe događaju i razvijaju. Takođe nas oslobađa od tiranije dosade i pokazuje da ne trebamo biti konstantno zabavljani kako bi se osjećali ispunjeno. Kada zapnemo u saobraćaju ili čekaonici, ne posežemo odmah telefonom i Facebookom. Koristimo tu situaciju kao još jednu priliku za vježbanje strpljenja.

8. Samokontrola

Meditacija nas uči disciplini. Kako u meditaciji mirno sjedimo i posmatramo sve te misli u glavi kako dolaze i odlaze – tako učimo i promatrati bez reagovanja. Nagoni više ne upravljaju nama. Mi ih primjećujemo na vrijeme, te tada svjesno i promišljeno odlučujemo kako ćemo reagovati na njih, prenosi Trikomat.

9. Samootkrivanje

Sjedeći mirno, zatvorenih očiju u meditaciji ništa nas ne može odvratiti od naših misli u tom trenutku. Nigdje se ne možemo sakriti. Posmatrajući točkiće naših umova kako se okreću, istinski bolje upoznajemo sami sebe. Velik dio onoga što nas čini kakvima jesmo – naši strahovi, čežnje i temeljna uvjerenja su zakopani duboko u podsvijesti. Meditacija nam omogućava da vidimo nešto za što smo inače previše zauzeti da uopšte primjetimo.

10. Saosjećanje

Što više upoznajemo sebe kroz meditaciju i pomirimo se s unutrašnjim demonima, više možemo biti i saosjećajni prema drugima. Stoga, umjesto da sudimo ili shvatamo stvari na ličnom nivou – možemo lakše razumijeti zašto neko čini to što čini. Tada smo u poziciji da ponudimo pomoć koja je ljudima stvarno i potrebna.

Bonus video: