SAN JE KLJUČAN ZA ZDRAVLJE

Jednostavnim trikom provjerite spavate li dovoljno

Sve što je potrebno jeste popodne otići u spavaću sobu i pokušati zaspati. Sa sobom trebate ponijeti i kašiku i metalnu tacnu
1 komentar(a)
nesanica, Foto: Shutterstock
nesanica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.05.2017. 18:07h

Dovoljno sna ključno je za čovjekovo zdravlje i funkcionisanje.

Svaka odrasla osoba treba dnevno od sedam do devet sati neprekidnog sna, a spavate li dovoljno po noći možete provjeriti jednostavnim testom.

Sve što je potrebno jeste popodne otići u spavaću sobu i pokušati zaspati. Sa sobom trebate ponijeti i kašiku i metalnu tacnu.

Pitate se šta će vam to?

Naime, kada legnete, u jednoj ruci trebata da držite kašiku, ali tako da ruku stavite van kreveta, tačno iznad tacne koju ste stavili na pod. Pogledajte na sat, zatvorite oči i pokušajte zaspati.

Kada zaspite, kašika će vam ispasti iz ruke i udarac od metalnu tacnu trebalo bi da vas probudi. Tada pogledajte na sat i izračunajte koliko vam je bilo potrebno da utonete u san.

“Ako zaspite nakon 15 minuta, dobro ste i ne nedostaje vam sna. Ako zaspite nakon 10 minuta znači da vam manjka sna, ali nije toliko zabrinjavajuće, a ako zaspite u roku od pet minuta ili manje znači da patite od ozbiljnog nedostatka sna”, pojasnio je stručnjak za nesanicu dr Majkl Mosli, prenosi Večernji.hr.

Preporučujemo za Vas