ZADOVOLJSTVO

Parovi mogu ojačati fizičku i psihičku vezu masirajući jedno drugo

Zanimljivo je i kako su muškarci i žene rekli da im je nivo zadovoljstva jednak ukoliko primaju ili daju masažu. Čak 91 posto učesnika istraživanja kazali su kako bi međusobno masiranje preporučili svim prijateljima
72 pregleda 1 komentar(a)
masaža, Foto: Shutterstock
masaža, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.05.2017. 14:14h

Masiranje je ključ opuštanja tijela i uma, a psiholozi vjeruju kako može pomoći partnerima u jačanju veze.

Istraživanje doktora Sajuria Narusea i Marka Mosa s Univerziteta u Nortumbriji otkrilo je kako parovi koji su na početku veze masiranjem mogu poboljšati fizičku i emocionalnu povezanost.

Učesnici ovog istraživanja, njih 38, završili su kurs masaže, a potom su masirali partnere. Uspješnost jačanja veze između njih ocijenjena je preko upitnika prije i nakon masaže pitanjima u vezi s fizičkim i mentalnim blagostanjem, stresom, zadovoljstvom... Nakon tri sedmice, svi su se složili kako se oslobađaju stresa i popravljaju raspoloženje masirajući jedno drugo.

Zanimljivo je i kako su muškarci i žene rekli da im je nivo zadovoljstva jednak ukoliko primaju ili daju masažu. Čak 91 posto učesnika istraživanja kazali su kako bi međusobno masiranje preporučili svim prijateljima.

"Masaža je umjetnost dodira, a pravi dodir je ključ svake veze", naglasio je doktor Mosa.

Istraživači su parovima pojasnili kako je osnovno pravilo prilikom masiranja da na početku i na kraju masiranja budu zastupljeni blagi zahvati. Masaža eteričnim uljima dodatno će povećati opuštajući učinak, prenosi klix.ba.