Ovo je "tiha epidemija" savremenog doba

0 komentar(a)
depresija, usamljenost ,samoća, Foto: Shutterstock.com
depresija, usamljenost ,samoća, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.05.2017. 14:14h

Da li i koliko često se osjećate usamljeno? Ako je odgovor potvrdan, znajte da nije sramota što se tako osjećate - usamljenost je postala tiha epidemija o kojoj se mnogi ne usuđuju da govore!

Usamljenost često povezujemo sa starijim generacijama, ali novo istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da se milioni muškaraca osjećaju usamljeno, izolovano, i to najčešće oko 35. godine života.

Studija je pokazala da se oko osam miliona muškaraca (35 odsto) osjeća usamljeno najmanje jednom nedeljno, dok taj ružni osjećaj svakodnevno ima skoro tri miliona (oko 11 odsto) muškaraca.

Otprilike jedan od deset muškaraca kaže je usamljen, ali to ne želi nikome da prizna.

Šta je to što muškarce navodi da se osjećaju usamljenim? Oko 18 odsto njih usamljeno je kada se odseli dalje od porodice i prijatelja, 17 odsto ovaj osjećaj ima nakon raskida veze, nezaposlenost je razlog za usamljenost 17 odsto muškaraca, a toliko procenat se osjeća usamljeno nakon smrti neke bliske osobe.

Starije muškarce je odlazak u penziju natjerao da budu usamljeni, a oko sedam odsto mladih muškaraca kaže da nema prijatelje - ili barem nema prave prijatelje. Savremen način života doveo je do toga da samo 28 odsto muškaraca redovno razgovara ili se viđa sa prijateljima i porodicom. Oni koji su usamljeni, ili su bili usamljeni, kažu da ih to navodi da se osjećaju izolovano (39 odsto), depresivno (35 odsto) i da imaju manje samopouzdanja (27 odsto).

Zbog tolikog broja usamljenih ljudi, stručnjaci opisuju usamljenost kao "tihu epidemiju koja se skriva u svakoj porodici".

Koautorka istraživanja Rejčel Rivs kaže da je najbolje što usamljeni muškarci mogu da urade da progovore o tome kako se osjećaju. prenosi Mondo.

Bonus video: