Svi volimo mladi luk: Evo kako da se riješite zadaha

Došlo je proljeće, jedna od najomiljenijih namirnica je tu, pa zašto da ne uživamo u tome?
229 pregleda 4 komentar(a)
mladi luk, Foto: Shutterstock
mladi luk, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.04.2017. 10:15h

Najeli ste se luka? Riješite se lošeg zadaha uz pomoć ovih devet odličnih načina. Došlo je proljeće, jedna od najomiljenijih namirnica je tu, pa zašto da ne uživamo u tome?

Peršun je od davnina poznat kao odlično sredstvo za neutralisanje neugodnih mirisa iz usta. Sve što trebate da uradite je nap da uzmete nekoliko listića i dobro ih sažvaćete, tako da peršunovog soka bude po cijeloj usnoj duplji.

Menta djeluje kao i peršun, a i konzumira se na isto. Osim toga, ova biljka će podstaći varenje i smiriti želudac

Rotkvice imaju antibakterijsko djelovanje i od davnina su poznate kao odličan osvježivač daha.

Limun će vas spasiti od mirisa luka na prstima, ali i u ustima. To ne znači da treba da protrljate jezik njime (iako bi to bilo vrlo djelotvorno), već je dovoljnio napraviti jaču limunadu bez šećera i promućkati je po ustima. U limunadu je dobro narendati i malo korice kako bi učinak bio bolji.

Kardamon je začin koji djeluje na sličan način kao i rotkvice. Zbog antibakterijskih svojstava odličan je za osvježavanje daha. Nakon obroka stavite par sjemenki u usta i lagano žvačite.

Zeleni čaj je dobar eliminator lošeg zadaha. Pijuckajte ga s medom i problem bi trebalo da nestane.

Senf će neutralisati miris luka ako u usta stavite jednu kašičicu i mučkate oko minut. Ispljunite pa ponovite postupak, ali ovaj put senf progutajte. Na kraju isperite usta vodom.

Mlijeko je poznato kao odličan neutralizator lošeg zadaha nakonluka. Trebalo bi ga pijuckati tokom i nakon jela. Punomasno je bolje od onih s manje masnoće.

Jabuke, bilo svježe ili kao sok, pomažu u osvježavanju daha. Jednostavno nakon jela pojedite jednu, prenosi top10homeremedies.com.

Bonus video: