STVORITE NAVIKE

3 poteza uz koja ćete se napokon naspavati

Mnogi podcjenjuju važnost i uticaj dobrog sna. Bili mi toga svjesni ili ne, san utiče na nekoliko različitih aspekata našeg funkcionisanja kroz dan: naše raspoloženje, učinkovitost, produktivnost, sposobnost donošenja odluka i mentalnu budnost
98 pregleda 0 komentar(a)
pospanost, Foto: Shutterstock
pospanost, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2017. 13:29h

U idealnom svijetu trebali bismo leći u 10 uveče kako bismo bili svježi u 6 sati naredno jutro. No iskreno, kad ste posljednji put uživali osam sati neprekinutog sna?

1. Stvorite naviku

Osam sati sna je sve što nam treba – ali to često ne dobijemo tokom radne nedelje. To nije kruto pravilo, ali dobra navika. Ako idete vani s prijateljima, ne brinite – pokušajte više spavati sljedeći dan.

Nemojte spavati tokom dana, san ne mora biti zamijenjen sat za sat, samo spavajte dok se prirodno ne probudite. Neki od nas trebaju dodatni sat sna (često kod mlađih osoba), dok je nekima u redu spavati i sat manje (često kod starijih osoba). Ipak, osam sati opuštanja u svojoj svakodnevnoj rutini je dobar način života.

Kombinovano sa vježbanjem i zdravom ishranom, dobar san je neophodan dio zdravog načina života.

2. Spustite telefon

„Normalan“ san zavisi od svake osobe individualno i njegovom vlastitom bioritmu. Međutim, postoje pravila spavanja koja svako može slijediti za poboljšanje kvaliteta sna i razbiti nezdrave obrasce spavanja. Spavajte u tamnoj i relativno hladnoj sobi i ne gledajte u digitalne uređaje.

Bitno je ograničiti izlaganje plavoj svjetlosti nekoliko sati prije odlaska u krevet. Ako morate koristiti svoj telefon, tablet ili računar kasno uveče, pokušajte smanjiti nivo svjetlosti ekrana, držeći uređaj najmanje dvadesetak centimetara od očiju.

3. Testirajte san

Mnogi podcjenjuju važnost i uticaj dobrog sna. Bili mi toga svjesni ili ne, san utiče na nekoliko različitih aspekata našeg funkcionisanja kroz dan: naše raspoloženje, učinkovitost, produktivnost, sposobnost donošenja odluka i mentalnu budnost.

Takođe utječe na naš izgled, imunološki sistem i apetit. Količina sna koja nam je potrebna je jedinstvena za svakoga od nas. Učinkovit način da san funkcioniše onako kako nam treba jest da ga testiramo. Krenite na spavanje u određeno vrijeme svake noći bez postavljanja alarma, dopuštajući si da se prirodno probudite naredni dan.

Ponovite to nekoliko dana i vjerojatno ćete se početi buditi u isto vrijeme što ukazuje na optimalnu količinu sna za vas, prenosi Zadovoljna.hr.

Preporučujemo za Vas