Foto priča: Na granici sa Sjevernom Korejom

Novi most na rijeci Jalu, blizu grada Dandong, je trebalo da poveže dvije zemlje, ali je i dalje nezavršen i predstavlja monument u usporavanju ekonomskih veza
52 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2017. 12:37h

Na sjeveroistoku Azije se nalazi posebna regija koja se pruža duž granice Kine i Sjeverne Koreje. Oblast oko Nanping sela je istačkana polu-završenim izgrađenima, kranovima na praznim placevima, gomilama konstrukcijskih cijevi i svega par radnika na građevini.

Ono što je 2011. predstavljeno kao razvojni projekat vrijedan oko 4 milijarde eura i predstavljeno kao simbol saradnje Pekinga i Pjongjanga je stalo prethodnih mjeseci. Nema nikakvog zvaničnog saopštenja i objašnjenja za to.

Novi most na rijeci Jalu, blizu grada Dandong, je trebalo da poveže dvije zemlje, ali je i dalje nezavršen i predstavlja monument u usporavanju ekonomskih veza.

Rojtersov tim koji je posjetio oblast je vidio tragove trgovine, kamioni koji prelaze preko starog mosta i brodove sa robom na sjevernokorejskoj strani rijeke.

Peking je vrlo osjetljiv kada je u pitanju Sjeverna Koreja pa je Rojtersovog novinara ispratila policija iz Helonga, takođe grada u regiji na granici.

"Tenzije su toliko visoke između Kine i Sjeverna Koreje sada da je i ova ekonomska zona osjetljiva tema", kazao je lokalni zvaničnik.

Očekuje se da upravo taj odnos bude jedna od tema susreta Si Đinpinga i Donalda Trampa, i to će biti prvi susret kineskog i novog američkog predsjednika. Vašington će zasigurno od Pekinga tražiti da utiče više na Pjongjangov nepredividi nuklearni program, a zvanična Kina je već saopštila da nema tu vrstu uticaja.

Sve što je urađeno u ekonomskoj zoni su usporili testovi sjevernokorejskih projektila. Samo je na namjeri ostalo povezivanje Kine i Sjeverne Koreje preko vazduha, druma i prugom, a planirano je da u toj oblasti radi i 20 hiljada ljudi iz izlolovane zemlje.

Međutim, smještaji za radnike nisu dovršeni, ekonomska zona nije otvorena, projekti su i dalje samo na tablama projekata.

Usporovanje razvoja te zone je dovelo i do incidenata, pa su Sjevernokorejanci ubili najmanje sedmoro Kineza u Nanpingu dokle su došli preko granice.

Kineske vojske u oblasti ima dosta i redovno patroliraju, ali su nedavne poplave uništili alarmni sistem koji je instaliran da bi zaštitio stanovnike sela od sjevernokorejskih švercera i dezertera.

Iz Nanpinga se jasno vidi Sjeverna Koreja - fameri koriste rudimentarna oruđa, vojniči čuče kraj izviđačkih građevina, a stari kamioni i autobusi sporadično prolaze.

Galerija

Bonus video: