KORISNI SAVJETI

Otkrij kako u četiri koraka pravilno prati zube

Što se tiče zubne paste, najbolji su izbor one koje sadrže fluorid jer on pomaže ukloniti kamenac i ojačati gleđ
148 pregleda 0 komentar(a)
Zubi
Zubi
Ažurirano: 21.03.2017. 14:29h

Ako su oči ogledalo duše, složit ćete se kako su zubi ogledalo zdravlja. Rezultat dobre oralne higijene je usna šupljina koja izgleda i miriše zdravo

To podrazumijeva da su zubi čisti i bez naslaga, da se zubno meso čvrsto drži uza zube i da ne boli ili krvari prilikom pranja te da loš zadah nije stalno prisutan. Svakodnevna njega najbolja je prevencija problema sa zubima. U nastavku otkrijte kako u četiri koraka možete učinkovito održavati oralnu higijenu. 

1- Pronađite pravu četkicu za zube

Odaberite četkicu za zube s mekim najlonskim vlaknima koja će učinkovito uklanjati kamenac i ostatke hrane, bez nadraživanja desni ili uništavanja zubne gleđi. Stomatolozi preporučuju da četkica ima manju glavu kako bi mogla doprijeti do svih zubi, posebno onih pozadi.

Električna četkica za mnoge je dobar izbor, ali i s običnom možete jednako dobro očistiti zube – ključ je u tehnici.

2. Odabir zubne paste je jednako važan

Što se tiče zubne paste, najbolji su izbor one koje sadrže fluorid jer on pomaže ukloniti kamenac i ojačati gleđ. Danas postoji velik izbor pasta za zube namijenjenih različitim stanjima kao što su karijes, gingivitis, kamenac, mrlje na zubima i preosjetljivost zuba. Ako ste neodlučni, upitajte svog stomatologa za savjet koja je zubna pasta najbolja za vas.

3. Pravilno iskoristite alate

Za početak, ne pretjerujte s količinom zubne paste; dovoljno je da bude veličine zrna graška. Nagnite četkicu za 45 stepeni u odnosu na zubno meso i pomičite je vertikalnim ili kružnim potezima. Četkajte vanjsku i unutrašnju stranu svakog zuba pomičući četkicu naprijed-nazad. I naravno, i dalje vrijedi pravilo koje ste naučili u vrtiću – perite zube barem tri minute.

Nemojte zaboraviti nježno iščetkati jezik kako biste uklonili bakterije i osvježili dah. Na kraju vodom isperite usta i četkicu. Ponovite postupak (barem) dva puta dnevno.

4. Mijenjajte alate na vrijeme

Kao što kupujete novu zubnu pastu nakon što potrošite staru, tako trebate tretirati i četkicu za zube. Zamijenite je novom kad počnete primjećivati znakove istrošenosti ili nakon tri mjeseca. Vrlo je bitno promijeniti četkicu nakon prehlade jer vlakna mogu sadržavati klice koje mogu uzrokovati ponovnu zarazu, prenosi Zadovoljna.

Preporučujemo za Vas