Životna priča djeteta koga je ID prodala za 500 dolara

Samir Rašo Halaf mislio je da je njegov nećak mrtav, sve dok na Facebook-u nije vidio da je pronađeno Jezidi dijete
53 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2017. 19:14h

Njegovo ime bilo je Ajman, ali ime Ahmed dobio je od bračnog para koji je dječaka doveo kući u svoje iračko selo, nakon što ga je kupio za 500 dolara.

Sudbina Ajmanovih roditelja je nepoznata. Militanti Islamske države ubili su ih ili porobili tokom napada na vjersku manjinu Jezida kojoj pripada, a zatim prodali četvorogodišnjaka muslimanskom paru.

Više od godinu dana dječak je živio sa strancima, dok su njegovi rođaci pretpostavljali da je mrtav, kao jedan od nekoliko hiljada Jezida, koji su nestali nakon što su ekstremisti zauzeli njihove domove u akciji koju Ujedinjene nacije nazivaju genocidom.

Kada su iračke snage, nedavno, ponovo zauzele istočni Mosul i okolno područje, pronašli su Ajmana i vratili ga onima koji su preživjeli od njegove porodice.

Dok je njihov susret bio pun radosti, razbijanje veze između Ajmana i njegovih usvojitelja donijelo mu je novu tugu.

U razgovoru sa novinarima Rojtersa Abu Ahmed, usvojitelj dječaka, pokazivao je fotografije dječaka na svom telefonu.

„Ovo je on dok vozi biciklo ovdje. To je on kako stoji u našoj sobi. To je mašina za vježbanje na kojoj se igrao", govori Abu Ahmed.

Ideja da bračni par usvoji dijete potekla je od supruge Um Ahmed. Par nije imao djece, a ona je čula da Islamska država prodaje siročadi u gradu udaljenom oko 40 kilometara od njihovog sela.

"Moj cilj je bio da dobijem naklonost Boga", kazala je Um Ahmed, dodajući da je željela da dijete uči o islamu.

Njen suprug, vladin službenik, protivio se toj ideji, ali nije mogao da odvrati svoju ženu, koja je sama otišla u sirotište koje drže militanati i dječaka kupila od svojih primanja.

Komšijama su kazali da je dječak rođak kojeg su uzeli i upisali u lokalnu školu pod imenom Ahmed Šarif, ali uglavnom je bio u zatvorenom prostoru.

Postepeno dječak se navikao na svoje usvojitelje, koji su ga naučili arapski umjesto kurdskog dijalekta kojim govore Jezidi. Međutim, nisu željeli da zaboravi ko je i ohrabrivali su ga da govori o životu u njegovom selu Hardan.

Islamska država uvela je radikalnu verziju islama u Mosulu i okolini nakon uzurpiranja grada. Zabranjene su cigarete, televizija i radio, muškarci su prisiljavani da nose bradu, a žene da budu pokrivene u potpunosti. Jezide, čija vjerovanja kombinuju elemente nekoliko drevnih religija Bliskog istoka, nazivali su sljedbenicima đavola.

"Uvijek sam ga upozoravala da nikome ne kaže da je Jezid“, ispričala je Um Ahmed.

Tokom akcije oslobađanja Mosula i dolaska iračke vojske otkriveno je šta je par učinio. Komandant je dobio dojavu gdje se nalazi Jezidi dječak, nakon čega je poslao vojnike da ga preuzmu. Par nije imao drugog izbora nego da ga se odrekne.

Ajmanovi roditelji i većina njegovih rođaka se još uvijek vode kao nestali, ali njegova baka i stric žive u jednom od nekoliko kampova u koje je zajednica Jezida raseljena.

Samir Rašo Halaf mislio je da je njegov nećak mrtav, sve dok na Facebook-u nije vidio da je pronađeno Jezidi dijete.

"Bio sam zapanjen. To je čudo, on se vratio iz mrtvih", rekao je Halaf.

Halaf je dodao da je prve večeri Ajman bio van sebe i da je molio da se vrati Um Ahmed, ali već nakon nekoliko dana, kada su porodicu posjetili novinari Rojtersa, dječak je bio srećan i miran. Kazao je da je bio zadovoljan kod svojih usvojitelja, ali i da je srećan što se vratio svojoj pravoj porodici.

Porodica dječaka srećna je što su Um i Abu Ahmed brinuli o Ajmanu, jer on, za razliku od mnogih drugih otetih dječaka nije bio prisiljen da koristi oružje i učestvuje u borbama. Ali, takođe su i ogorčeni što se par nije potrudio da pronađe porodicu dječaka i kaže im da je živ i zdrav.

Ajmanov stric je kazao da dječaku nisu dozvolili da razgovara sa usvojiteljima iako su ga oni zvali.

"Mi ih ne pominjemo, tako da će ih zaboraviti", rekao je Halaf.

Ajmanova doskorašnja starateljka, Um Ahmed rekla je da dječaka nikada neće zaboraviti, kao što ni on neće moći da zaboravi svoje usvojitelje.

„Očekujem da će se vratiti“, zaključila je ona.

Galerija

Bonus video: