Izliječite nesanicu

Ako vam treba pola sata i više da zaspite ili ste više od pola sata budni u toku noći najmanje tri puta nedjeljno, dijagnoza je jasna, ali lijek postoji
260 pregleda 0 komentar(a)
nesanica, Foto: Shutterstock
nesanica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2017. 12:14h

Svakome se ponekad desi da je neispavan, da je noć proveo prevrćući se u krevetu i uzalud pokušavajući da zaspi. Međutim, kada takvo stanje potraje, pa se zbog nespavanja osjećate umorno i bezvoljno, nema sumnje da patite od nesanice ili insomnije.

- Poremećaj spavanja ukl jučuje stanje kada ne može da se zaspi i kada se čovjek budi rano, u 2-3 ujutru. Posljedice su iste, ljudi se već do podneva osjećaju isrcpljeno, nemaju ni snage ni volje za svakodnevne aktivnosti.

Oni koji teško utonu u san obično u toku dana ne nađu vremena da razmišljaju o nekim važnim stvarima - objašnjava psihoterapeut dr Zoran Milivojević.

DAN JE ZA RAZMIŠLJANJE

Dok nesanica ne uzme maha, problem možete riješiti samo tako što cete svakog dana o problemima razmišljati znatno prije odlaska u krevet, a vrijeme prije toga posvetiti isključivo aktivnostima i mislima koje vas opuštaju.

- Dokle god liježete zabrinuti, problem nesanice ne možete riješiti, jer briga je vrsta straha, a on uzrokuje lucenje adrenalina, hormona koji razbuđuje. Čovjek onda počne da se ljuti na sebe misleći „evo, već je prošao čitav sat, a ja i dalje ne mogu da zaspim“. Međutim, tako ulaze u začaran krug, jer što se više ljute na sebe i gledaju na sat, adrenalin se više luči i do sna se teže dolazi.

MALI RITUALI I BIORITAM

Ništa neće bolje izliječiti nesanicu od malih rituala kojih se treba strogo pridržavati.

- Sedativi će riješiti problem kratkoročno, na nekoliko nedjelja, a uredan bioritam može pomoći da nesanicu dugoročno odagnate. Na prvom mjestu, treba na spavanje ići u približno isto vrijeme, a u toku dana izbalansirati aktivnosti. Nije na odmet fizička aktivnost koja će dovesti do umora ili opuštanje uz muziku, film, knjigu dva sata prije spavanja - savjetuje dr Milivojević.

Stimulativne napitke poput kafe ne treba piti pet sati prije spavanja, a već od osam uveče zabranjene su teške teme.

- Oni koji imaju isprekidan san odnosno bude se često u toku noći, pod velikim su stresom. Vjerovatno su u takvim životnim okolnostima da su stalno na oprezu i kod njih pomaže prvo terapija kojom treba sagledati šta može da se učini da se osjećaju bolje, a paralelno s tim i terapija ljekovima - navodi dr Milivojević.

POMOĆ PROTIV NESANICE

- Provjetrite spavaću sobu, nemoj da spavate u toploj prostoriji

- Ne jedite tešku hranu ili pića koja stimulišu barem dva sata prije odlaska u krevet

- Ne idite u krevet napeti ili ljuti, s nagomilanim problemima

- Ne radite na kompjuteru neposredno prije spavanja, jer previše svijetla smanjuje količinu melatonina- hormona, koji je neophodan za san

- Opustite se prije odlaska u krevet slušanjem muzike, čitanjem lijepe knjige, ugodnim razgovorom, toplim napitkom (biljni čaj), uzeti kašiku meda

Izvor: Dodatak o zdravlju

Bonus video: