Pet najvećih grešaka koje možete da uradite prije trčanja

73 pregleda 0 komentar(a)
trčanje uz stepenice, Foto: Shutterstock
trčanje uz stepenice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.02.2017. 15:14h

Izbjegavajte ove početničke greške prije nego što izađete na stazu.

Ako želite da pripremite tijelo na pravi način, treneri preporučuju da izbjegavate sledeće greške, jer će umanjiti vaš učinak na stazi.

Statičko istezanje

Istraživanja su pokazala da statička istezanja nisu najbolja opcija za trkače. Štaviše, statička istezanja usporavaju start i umanjuju sveukupni napor tokom trčanja. Umjesto toga, dinamično zagrijevanje priprema mišiće na efikasniji način.

Sporiji ritam zagrijavanja u vremenu između 30 i 60 sekundi utiče na mišiće da se slabije kontrahuju, kao i na njihovu snagu i izdržljivost.

Previše hrane

Iako je ovo očigledno, treba još jednom ponoviti: izbjegavajte veće obroke prije trčanja. Opšte je poznato da su ugljeni hidrati idealni za trkače, međutim ne baš svi. Ukoliko trčite u jutarnjim satima kraće distance, obrok prije toga vam neće ni trebati. Međutim, ako trčite kasnije tokom dana vrlo je važno kakvu hranu konzumirate.

Poštujte pravilo da obrok uzimate najkasnije sat vremena prije trčanja, odnosno uzimajte više manjih obroka tokom dana kako biste održali stabilni nivo šećera u krvi.

Što se tiče vrsta namirnica trudite se da unosite dovoljno proteina i umjerenu količinu ugljenih hidrata, a izbjegavajte masnu hranu i pića koja sadrže puno šećera.

Previše ili premalo vode

Ni jedan od ova dva ekstrema nije dobar. Prevelik unos tečnosti će uticati da se osjećate bez dovoljno energije, a i vaš stomak neće raditi kako treba. Pijuckanje vode tokom dana je najbolji način da ostanete hidrirani.

Izbjegavajte energetska pića, jer su bogata kofeinom, a upravo ovaj sastojak povećava srčani ritam. Pića obogaćena šećerom takođe nisu preporučljiva jer samo privremeno daju veliku energiju koja međutim veoma brzo opadne.

Koliko vode bi trebalo da pijete? To zavisi od vaše tjelesne težine, takmičarskog nivoa, vremenskih prilika i toga kolika se znojite, ali neko generalno pravilo glasi dva litra tečnosti dnevno. Vodite računa i o boji svog urina koji je jasan indikator hidriranosti organizma. Ukoliko je urin tamnožute boje potrebno je da unosite više tečnosti.

Ne idite u toalet

Ukoliko idete u toalet prije trčanja, vaš život će biti dobar. Ako ste jutarnji trkač, kofein vam neće biti dobar saveznik, jer će vas tokom trčanja stalno tjerati na pauzu. Da biste to izbjegli, nemojte unositi tečnost 30 minuta prije trčanja i obavezno prije trčanja posjetite toalet.

Ne slušate svije tijelo

Ne pretjerujte sa trčanjem. Slušajte svoje tijelo. Ako se osjećate iscrpljeno i umorno, uzmite slobodan dan. Trening prije svega prilagodite svojim godinama i mogućim zdravstvenim problemima koje imate. Fitnes i trčanje su obaveze i zadovoljstvo za čitav život, zato pažljivo pronađite tip fizičke aktivnosti koja će vam odgovarati, prenosi Mondo.

Bonus video: