Foto priča: Ovako izgleda najneobičnija plaža u Brazilu

Napunjeno morskom vodom pokriva područje od tri fudbalska stadiona, nalazi se blizu međunarodnog aerodroma u Rio de Žaneiru
95 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2017. 19:22h

U gradu poznatom po fensi plažama i surfovanju, kupači u jednom od lokalnih kupališta se ponose upravo suprotnim - opuštena atmosfera u ogromnoj, vještačkoj bari.

Poznat kao "piškinao" iliti veliki bazen, ovo kupalište vrvi od lokalaca iz okolnog naselja Mare i ostalnih radničkih naselja u blizini, naročito na maglovite dane brazilskog ljeta.

Napunjeno morskom vodom pokriva područje od tri fudbalska stadiona, nalazi se blizu međunarodnog aerodroma u Rio de Žaneiru, i često je izloženo podrugljivim komentarima onih sa bogatijeg dijela obale Atlantika.

Ali za ponosnu radničku klasu, pišikinao je raj za one koji ne žele da troše vrijeme i novac da odu i troše po plažama punim turista kao što su Ipanema i Kopakabana, koje su udaljene i po 20 kilometara.

"Ovo je veselo mjesto. Nema puno novca, ali je opušteno", priča Moakir Dos Santos koji nosi svoju hranu i piće i tu provede cijeli dan.

Piškinao je napravljen 2001. i izgradila ga je lokalna vlada, a njime upravljaju razne lokalne agencije koje se bave filterisanjem i tretiranjem 30 miliona litara koje se upumpavaju iz obližnjeg Guanabara zaliva. Privlači sve, od familija do penzionera i omladine.

Idealan je za malu djecu jer nema velikih talasa kao klasična plaža u Riu. Zanimljivo je da je mirno kupalište smješeno usred jednog od najnasilnijih krajeva grada punog švercera, bandi i policije.

I dok su glavne plaže u Riju meta sitnih lopova, lokalce na "piškinau" nikog ne dira.

Galerija

Bonus video: