Kako protiv prvih znakova starenja?

Preuranjeno starenje se može javiti bilo kada, uzimajući u obzir da biološke godine nijesu uvijek podudarne s hronološkim
0 komentar(a)
lice, njega lica, Foto: Shutterstock
lice, njega lica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.01.2017. 11:17h

Vjerovatno ste ponekad primijetili i na vrlo mladim ljudima sijedu kosu? Vjerovatno ste i čuli za neku mladu osobu koja pati od arterioskleroze ili dijabetesa? Sve su to znakovi preranog starenja.

Šta je preuranjeno starenje?

Smatra se da čovjek u stariju dobnu grupu ulazi s oko 60 godina, odnosno onoliko godina koja je starosna granica za penziju u toj državi, koja varira ali je svugdje oko 60 godina. Ljekari se slažu da su bolesti poput arterioskleroze, osteoporoze i Alzheimerove karakteristične za starije ljude. Ako mlada osoba pati od neke navedene bolesti, možemo reći da je pati od preuranjenog starenja.

Uzroci preuranjenog starenja

Preuranjeno starenje se može javiti bilo kada, uzimajući u obzir da biološke godine nijesu uvijek podudarne s hronološkim. Tijelo koje je izloženo duži period različitim faktorima, poput toksične okoline, sunčevog zračenja, stresa ili neaktivnosti može značajno ranije početi da pokazuje simptome koji su karakteristični za osobe iznad 60 godina.

Neki znaci preuranjenog starenja mogu s pojaviti i iznenada kao rezultat neke traume ili medicinskog stanja.

Srčani udar je ozbiljno stanje koje vrlo često može uzrokovati preuranjeno starenje. Rak, hormonalne promjene i druge bolesti takođe mogu uzrokovati prerano starenje. Takođe, preuranjeno starenje može biti i genetski predodređeno.

Prvi simptom starenja je bol, ne tačno određena bol, nego produžen bol. Na taj način tijelo s nama komunicira, govori nam da nešto i nije u redu. Bol može biti rezultat upalnog procesa ili pritiska na interne organe. Nakon nekoliko rutinskih pregleda, moguće je uočiti leže li problemi u cirkulaciji, probavi, srcu ili nečemu drugom.

Ako otkrijete da imate simptome preuranjenog starenja morate promijeniti svoje ponašanje i stav istog trena. Prvo morate identifikovati faktore koji su uzrokovali bolest, a nakon toga morate se svakim simptomom pojedinačno zabaviti. Neke stvari pomažu: promjene u životnom stilu, slijeđenje određenog plana ishrane, smanjenje stresa… Sport i aktivan životni stil mogu koristiti jer pomažu vraćanju energije u organizam. Za većinu ljudi ovo ne treba da budu nagle promjene, jer su one zapravo normalan i zdrav način života kojim bi svi trebalo da teže.

Bonus video: