Najljepši zamkovi na svijetu

292 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2016. 16:10h

Dvorci (zamkovi) su neke od najvažnijih istorijskih građevina na svijetu, a sigurno su i među najljepšim i najimpresivnijim.

Veliki broj njih je poslužio kao inspiracija za mnoge bajke, priče i legende, a kada ih malo bolje pogledate, nije ni čudo da su vjekovima rasplamsavali maštu i bili toliki izvor inspiracije.

Pogledajte neke od najlepših zamkova svijeta koji i nakon toliko vremena i dalje izgledaju kraljevski.

1. Zamak u Vansenu, blizina Pariza, Francuska

Ovaj zamak u francuskom gradu Vansenu je sagrađen između 1340. i 1410. godine za Luja VII i bio je lovačka kuća. Veliki dio zamka je uništen a njegov sadašnji izgled je dobijen rekonstrukcijom iz 14. vijeka. Kada je kraljevska porodica napustila ovaj zamak, on je postao dio fabrike porcelana. Zamak je ograđen i ima tri velike kapije.

2. Mon Sen Mišel, Francuska

Mon Sen Mišel se nalazi na ušću rijeke Kesnon. Nekada je bio crkva i sagrađen je na zahtjev biskupa Avranša 16. oktobra 709. godine. Tokom 11., 12., i 13. vijeka manastiri u romaničkom stilu su podizani na već postojećim kapelama. Tokom Stogodišnjeg rata, crkve su morale biti zaštićene vojnim utvrđenjima pa je tako zamak bivao sve veći i veći. Tokom Francuske revolucije crkva je postala zatvor a konačno je obnovljen krajem 19. veka.

3. Rocca della Guaita, San Marino, Italija

Ovaj predivni zamak se sastoji od tri kule i ima pogled na italijanski grad San Marino. Iako je pretrpio mnoge promjene kroz vjekove, neki djelovi zamka su sagrađeni još u 11. vijeku. Zamak ima i osmatračnicu i zvonik, kapelu svete Barbare i tvrđavu koja je služila kao zatvor.

4. Nojšvanštajn, Bavarska, Njemačka

Ovaj zamak se nalazi na brdu njemačke regije, Bavarije. Ludvig II od Bavarije je naredio da se ovaj zamak sagradi u čast Rihardu Vagneru, njemačkom kompozitoru i dirigentu. Tek kada je kralj Ludvig umro 1886. godine, ovaj zamak je otvoren za javnost. Više od milion ljudi posjeti ovo nevjerovatno čudo arhitekture svake godine a poslužio je i kao inspiracija za zamak iz diznijevog crtanog filma “Uspavana ljepotica”.

5. Pertergof, San Petersburg, Rusija

Zovu ga još i “Ruski Versaj”. Petergof je jedna od najpopularnijih atrakcija San Petersburga. Priča se da je Petar Veliki bio inspirisan versajskom arhitekturom kada je gradio ovaj zamak. Bukvalan prevod naziva ovog zamka glasi “Petrov dvor”. Oko zamka se nalaze mnogobrojne bašte, bazeni, fontane i manja kraljevska zdanja.

6. Himedži, Japan

Ovaj najveći i najposećeniji zamak u Japanu je sagradio vladar Akamatsu Norimura 1333. godine. Sastoji se od 83 građevine koje su služile kao borbena utvrđenja tokom feudalnog perioda.

Zovu ga još i Hakuro-đo što znači “Zamak bijele čaplje”. Ovaj naziv je dobio zbog njegove bijele spoljašnjosti i oblika zamka koji podsjeća na pticu koja leti.

7. Versaj, Pariz, Francuska

Sagrađen je kao lovačka kuća za Luja XIII a onda ga je njegov sin Luj XIV proširio 1682. Versajska palata se nalazi u predgrađu Pariza u regiji Ile-de-France. Ima preko 2,000 prostorija i prozora i kolekciju od 6,123 slika i 2,102 skulpture.

Versajska palata je postala simbol apsolutne monarhije u Francuskoj.

8. Bojnice, Slovačka

Sagrađen je na brdu gradića Bojnice u Slovačkoj a 1970. proglašen je za nacionalno i kulturno zdanje. Tvrđava je prvobitno sagrađena od drveta ali je obnovljena kamenom u 13. vijeku. Nekoliko filmova je snimljeno u ovom zamku uključujući i italijanski film “Fantagiro”.

Mnoge moderne palate iz bajki su sagrađene po uzoru na ovu.

9. Glamis, Angus, Škotska

Ovaj zamak je bio dom porodice Lion još u 14. vijeku. Iako je veliki dio zamka rekonstruisan, temelj je postavljen davne 1376. godine. Legende o “Čudovištu Glamisa” uključuju i priče o vampirima koji su se rađali u svakoj generaciji porodice Lion i “Sivu damu”, duha koji živi u zamku.

10. Šambor, dolina Loare, Francuska

Sagradio ga je kralj Fransoa I u 16. vijeku. Ovaj zamak je mješavina srednjovekovne francuske arhitekture i renesanse. Šambor je takođe bio lovačka kuća ali se to vremenom promjenilo. Za kralja Fraonsoa I ovo veličanstveno zdanje je bilo simbol njegove moći i bogatstva i često je pravio okupljanja u ovom zamku na koja su dolazili čak i njegovi neprijatelji.

11. Velika Palata, Bangkok, Tajland

Ovo nevjerovatno nacionalno blago je sagrađeno 1782. i bilo je dom tajlandskih kraljeva skoro 150 godina. Sadašnji kralj Bhumibol Adulyadej živi u Chitralada palati ali se u Velikoj Palati i dalje održavaju specijalni događaji. Sastoji se od mnogo paviljona i građevina i brojnih bašti, travnjaka i dvorišta.

12. Hoencolern, Njemačka

Hoencolern se nalazi u južnom dijelu Njemačke. Nekada je bio dom porodice Hohenzollern , njemačkih vladara u srednjem vijeku. Tokom opsade 1423. zamak je potpuno uništen i drugi zamak je sagrađen na istom mjestu. U njemu su živele katoličke izbjeglice tokom Tridesetogodišnejg rata. Treća i konačna verzija zamka je ona koju možete vidjeti danas i sagradio ju je Fridrih Vilhelm IV između 1846. i 1867.

13. Šenonso, dolina Loare, Francuska

Ovo je jedan od najlepših zamaka u dolini Loare. Imao je nekoliko vlasnika prije nego što ga je kupio Henri II. To je bio njegov poklon ljubavnici Diane de Poitiers. Danas se u ovom zamku nalazi muzej voštanih figura gdje se nalaze i figure bitnih dama ovog zamka.

14. Praški zamak, Češka

Karlov most, jedna od najposećenijih i najromantičnijih znamenitosti Praga, bio je jedini način da se pređe rijeka Vltava sve do 1841. Sada preko njega prelaze pješaci a povezuje i Stari grad sa Malom stranom i praškim zamkom. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, ovo je najveći kraljevski kompleks na svijetu sa 18 ari zemlje i mnogobrojnim građevinama sagrađenim u različitim arhitektonskim stilovima.

Galerija

Bonus video: