Ona bijela mrlja u svježem jajetu nije zametak, ona vam govori o svježini jaja

Uklanjanje helaze je potpuno bespotrebno jer se radi o sasvim jestivom dijelu jaja
902 pregleda 1 komentar(a)
jaja, Foto: Screenshot (YouTube)
jaja, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.03.2016. 08:57h

Sigurno vam se više nego jedanput u životu dogodilo da kad slomite jaje uočite tačno na granici bjelanca i žumanca bijelu mrlju, tačkicu, trakicu, kako god želite da je zovete.

Urbana legenda se već odomaćila - većina ljudi smatra da se zapravo radi o zametku, o nečemu iz čega bi kad-tad trebalo da nastane pile da mi nismo bili toliko okrutni i prekinuli njegov potencijalni rast i razvoj.

Međutim, ne radi se o pupčanoj vrpci. Radi se ohelazi.

Mogu se naći s obje strane žumanca, a zapravo im je glavna svrha da ga održe na sredini bjelanca. Drugim riječima, ponašaju se poput sidra za žumance.

Te "pupčane vrpce" jajeta zapravo su bjelančevine koje su povezane sa bjelancem i žumancem, a najbolje ćete ih uočiti kad razdvojite ta dva segmenta jajeta što helaza ponekad zna da vam oteža.

Uklanjanje helaze je potpuno bespotrebno jer se radi o sasvim jestivom dijelu jaja, a kako piše Huffington Post ona je zapravo znak da se radi o svježem jajetu Helaza, naime, nestaje kako jaje stari pa ako nakon što slomite jaje ne nađete tu bijelu, ljigavu tvorevinu, to može da bude znak da jaje već dugo stoji u prodavnic ili vašem frižideru.

Jutarnji.hr

Bonus video: