Sok od jagoda

Iskoristite sezonu izuzetno zdravog voća, jagoda i višanja, pa pored toga što ćete ih jesti svježe, napravite ukusne sokove, džemove...
114 pregleda 3 komentar(a)
sok od jagoda, Foto: Shutterstock.com
sok od jagoda, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.06.2013. 10:01h

Ovaj sok možete praviti na više načina. Najčešće se pravi sok od pasiranih jagoda.

Jagode se očiste, operu, prosuše, pa stave u šerpu i poprskaju sa sokom od nekoliko limuna ili limuntusom rastvorenim u malo vode.

Doda se šećer i to na kilogram jagoda najviše 700 g sećera, izmiješa se i poklopi. Ostavite sve da odstoji preko noći. Tada sve dobro izmiješajte, stavite na vatru i kuvajte dok ne pusti ključ. Sklonite sa vatre pa kada se ohladi ispasirajte jagode.

To možete učiniti u bilo kom multipraktiku ili na starinski način kroz pasir presu. Izmiješajte jagode i sok, vratite u šerpu, pa ponovo kuvajte dok ne pusti ključ. Vruć sok sipajte u čiste zagrijane flaše, svaku flašu zatvorite mokrim celofanom i gumicom i stavite je u kutiju ili sanduk koji ste obložili starim ćebetom. Kada napunite sve flaše, dobro ih umotajte u ćebe i ostavite da se tako hlade. Možete prije sipanja u sok dodati malo salicila ili acetisal da bi se sok duže održao.

Sok od jagoda možete takođe praviti i na način na koji se pravi sok od višanja, ukoliko želite da dobijete bistri sirup od jagoda. Tada jagode u šećeru kuvajte nešto duže, do željene gustine sirupa, pa ih pritisnite na dno metalnim đevđirom i kutlačom odsipajte bistri sirup te ga kroz lijevak sipajte u flaše, a dalje sve uradite kao i u prethodnom primjeru. Ako sok pravite na ovaj način ostaće vam ostaci od jagoda koji možete spremiti u teglu ili staviti u zamrzivač i koristiti kao dodatak kolačima.

Iskoristite sezonu izuzetno zdravog voća, jagoda i višanja, pa pored toga što ćete ih jesti svježe, napravite ukusne sokove, džemove, marmelade. Predlažemo nekoliko recepata za pripremu ukusnih napitaka i namaza

Bonus video: