Kasato torta - posno i bogato

Ne postoji ništa lakše nego napraviti nepečenu tortu - ako imate pravi recept
3971 pregleda 0 komentar(a)
kasato torta, Foto: Miljin kuvar
kasato torta, Foto: Miljin kuvar
Ažurirano: 22.02.2019. 21:25h

Kasato torta dobro je poznata sladokuscima širom svijeta. Mnoštvo sastojaka obezbjeđuje ovoj slatkoj čaroliji bogat ukus, a njena priprema nije komplikovana tako da je zgodna i za početnike u kuhinji. Ukratko: ne postoji ništa lakše nego napraviti nepečenu tortu - ako imate pravi recept. Druga knjiga iz kolekcije "Miljin kuvar", koja je u prodaji je od četvrtka 21. februara, pored ovog, donosi još 700 recepata pomoću kojih možete otkriti čari vegetarijanske kunjinje, 81 način za pripremu krompira, ali i kako da spremite i ukrasite poslastice koje se ne peku...

Sastojci:

- 200 gr lomljenog "Zlatni pek" keksa

- 150 - 200 gr drobljenih oraha

- 150 gr sjeckanih žele bombona u boji

- 150 gr suvog grožđa

- kesica vanilin šećera

- 50 - 100 gr sjeckanih suvih smokava

- 50 - 100 gr sjeckanih suvih urmi

- 200 gr čokolade

- 250 gr margarina

- 250 gr prah šećera

- 1 dl vode

- 1-2 kašike ruma

Fil:

- 150 gr margarina

- 50 gr šećera

- 50 gr otopljene čokolade

Priprema:

Suvo grožđe očistite i potopite u rum da odstoji nekoliko sati. Očišćene smokve, urme i orahe nasjeckajte i stavite u jednu dublju posudu (možete jedan dio oraha i da sameljete). Sve pomiješajte sa ocijeđenim suvim grožđem i nasjeckanim žele bombonama. Keks izlomite i stavite u drugi duboki sud. Prelijte ga sa malo tople vode i rumom, pa pomiješajte.

U duboku posudu stavite margarin, dodajte šećer i vanilin šečer i mutite mikserom dok ne dobijete finu pjenastu masu. Čokoladu otopite i dodajte u margarin, mutite dok se ne sjedini. Suvo voće i keks spojite, promiješajte, dodajte margarin sa čokoladom i sve lijepo sjedinite varjačom.

Kalup za tortu (može i duguljast) nakvasite i prekrijte najlon folijom. Smjesu za kasato tortu rasporedite u kalup, pritisnite dobro kako ne bi ostale šupljine. Prekrijte najlon folijom i stavite u frižider preko noći. Kad se ohladi i stegne, sklonite foliju i prevrnite tortu na tanjir. Premažite filom koji ste umutili od margarina, šećera i otopljene čokolade. Po želji pospite kakaom.

Bonus video: