Zasladite se: Plazma torta

U veću posudu sipajte sok od narandže pa dodajte šećer i malo promiješajte kako bi se šećer rastopio. Dodajte mljeveni „Plazma“ keks i miješajte dok ne dobijete ujednačenu masu.
206 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2012. 10:51h

Sastojci:

  • 2 komžumanca
  • 250 mlsoka od narandže
  • 300 gmljevenog "Plazma" keksa
  • 200 gšećera
  • 250 gmargarina

Priprema:

U veću posudu sipajte sok od narandže pa dodajte šećer i malo promiješajte kako bi se šećer rastopio. Dodajte mljeveni „Plazma“ keks i miješajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Odvojte žumanca od bjelanaca. U posudu u koju ste stavili žumanca dodajte margarin i mutite mikserom dok smjesa ne postane pjenasta. Umjesto samih žumanaca slobodno možete koristiti i cijela jaja, neke bitne razlike u ukusu nema. U ovom slučaju tortu na kraju ukrasite kupovnim šlagom.

Ukoliko se plašite salmonele, možete da umutite žumanca sa malo šećera koji ste odvadili od onih 200g, izmiksate na pari nekoliko minuta, sačekate da se ohlade pa dodate u tortu, a možete da ne ubacujete jaja uopšte.

Smjesi od margarina i žumanaca dodajte natopljeni „Plazma“ keks i dobro izmiješajte da dobijete homogenu smjesu. Oblikujte tortu na pripremljenoj tacni. Tortu ćete najlakše oblikovati rukama. Što se samog oblika tiče, sve dolazi u obzir: kvadrat, krug, trougao, srce, cvet...

Posluženje

Tortu ukrasite šlagom. Ako ste za pripremu torte upotrebili samo žumanca, šlag možete umutiti od preostalih bjelanaca, a ako ste upotrebili cijela jaja, tortu ukrasite kupovnim šlagom.

Recept preuzet sa: BeCook.com

Bonus video: