Obradujte najmilije: Snikers torta

Prvo što ćete uraditi je u tepsiju staviti kikiriki u rernu da se isprži i potom ga samljeti.
188 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2011. 12:52h

Ako volite snikers čokoladice, ovo će sigurno biti jedna od najčešćih torti koje ćete praviti. Torta je veoma izdašna i ako ćete imati i veće društvo vrlo zahvalna za desert.

Sastojci:

  • 16 jaja
  • 1 kg kristal šećera
  • 500 grama sirovog neprženog kikirikija
  • 100 grama mleka u prahu
  • 0,5l slatkog mleka
  • 200 grama čokolade za kuvanje
  • 2 margarina
  • prezle

Potrebno je ispeći dvije kore. Odaberite veći format tepsije, jer ćete svaku koru sjeći na dva dijela, da bi na kraju imali četiri kore.

Prvo što ćete uraditi je u tepsiju staviti kikiriki u rernu da se isprži i potom ga samljeti. Budite pažljivi jer umije brzo da se i prepeče, ali ako se i to desi slobodno ga stavite u tortu, neće biti pokvaren ukus ako su neki čak i počeli da se pomalo ugljenišu. Kada se isprži, sklonite sa vatre i brzim trljanjem izmedju dlanova oslobodite ostatke ljusaka. Potom kikiriki sameljite na mašinu za meso, a jednu dobru šaku samo uz pomoć oklagije zdrobite na malo krupnije komadiće – ovo ćete dodati u fil. U koru stavljate samo mljeveni kikiriki.

Kora za tortu: Umutiti šne od osam bjelanaca, kada je dobro umućeno stalno miješenje mikserom dodati postepeno petnaest kašika kristal šećera. U posebnoj posudi izmiješajte dvije kašike prezle i petnaest kašika mljevenog kikirikija, i ovu smjesu lagano dodajte u umućena bjelanca i šećer, pri tome ručno miješajte dok se ne sjedini. Istresite u pleh za pečenje i pecite na 120°C – 45 minuta. Ovako pečete dvije kore.

Dok se prva kora peče spremite fil za tortu

Fil:

I fil: 500 grama kristal šećera otopite na umjerenoj temperaturi uz stalno miješanje i zalite ga potom sa pola litre mlijeka, pa ostaviti da se lagano kuva sve dok se ne zgusne - dok se ne karamelizuje (kao kada kuvate fil za oblande). Kada je dobio sirupastu konzistenciju dodajte 200 grama kikirikija (mljeveni i mrvljeni). U drugoj posudi dobro umutite 125 grama margarina sa 100 grama šećera u prahu i sjedinite sa smjesom.

II fil: 16 žumanaca umutite sa 200 grama kristal šećera, i to skuvati na pari (miješajte sve vrijeme dok se potpuno šećer ne rastopi da ga ne osjetite pod varjačom, to je obično negdje oko 5-6 minuta), potom dodajte 200 grama čokolade i ostavite da se ohladi. Kada bude potpuno hladan umutite jedan margarin i i sjedinite.

Dok se drugi fil hladi vi umutite i stavite da se peče druga kora. Prije nego što krenete da filujete ostavite da se sve ohladi.

Svaku koru podijelite na dva dijela po sredini, ovako dobijete četiri kore i ne brinite neće biti male. Kada se torta isfiluje vidjećete da je veoma bogata.

Prijatno!

Recept preuzet: inter-caffe.com

Bonus video: