Držite jaja u vratima frižidera? Evo zašto to nikako nije dobro

Problem sa smještanjem jaja je u tome što mjesto za njih predviđeno u frižideru nije najbolje mjesto na kojem bi ovu namirnicu trebalo čuvati
7405 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vrlo je važno znati kako dobro organizovati frižider da bi hrana bila dobro očuvana. Frižider nema homogenu temperaturu, stepen hladnoće nije isti na vrhu i u odjeljku za voće i povrće. Najhladnija tačka je polica iznad odjeljka s voćem i povrćem.

Ako frižider dobro radi, temperatura treba da bude od 0 do 2 stepena u donjim policama, 4 stepena u središnjem dijelu, 6 stepeni na vrhu frižidera i 8 stepeni u policama na vratima.

Problem sa smještanjem jaja je u tome što mjesto za njih predviđeno u frižideru nije najbolje mjesto na kojem bi ovu namirnicu trebalo čuvati. Osim što je to područje na kojem je temperatura viša, to je i mjesto najpodložnije promjenama temperature zbog otvaranja i zatvaranja vrata. Na ljusci bi se zbog toga mogao stvoriti štetni kondenzat. Jaja treba ostaviti u njihovoj ambalaži i staviti ih u gornji dio frižidera.

Na policama montiranim na vratima možete držati proizvode kojima treba lagano hlađenje: pića, vino, vodu, pivo, kečap, senf, puter, ali ne i mlijeko.

Bonus video: