Ništa lakše ni ljepše: Starinski recept za slatko od višanja

Važno je da odaberete dobre višnje - treba da budu zrele da bi imale pravi ukus, ali čvrste da se ne bi raspale tokom kuvanja

16233 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Slatko od višanja pripada onim poslasticama koje bude nostalgiju, a nije ih teško pripremiti i priuštiti sebi mali povratak u prošlost. Pored toga, odlično će poslužiti kao fil za palačinke, ukras za različite kolače, ali i kao samostalan slaki zalogaj.

Sastojci:

  • 1 kilogram višanja,
  • 1 kilogram šećera,
  • 1 decilitar vode,
  • 1 limun

Priprema:

Važno je da odaberete dobre višnje - treba da budu zrele da bi imale pravi ukus, ali čvrste da se ne bi raspale tokom kuvanja.

Operite i pažljivo očistite višnje od košpica. Stavite ih u šerpu i po njima pospite kilogram šećera. Ostavite da odstoje preko noći kako bi pustile svoj sok. Tada vam neće biti potrebno mnogo vode, jer će se voće kuvati u sopstvenom soku.

Sutra stavite šerpu na ringlu i na srednjoj vatri kuvajte slatko. Veoma je bitno da ne miješate višnje, jer će se tako raspasti. Dovoljno je da s vremena na vrijeme protresete šerpu. Slatko treba da vri između 20 i 30 minuta. Na površini će se pojaviti pjena koju treba skloniti kašikom.

Pazite da vam slatko ne bude ni previše gusto, ni previše rijetko. To ćete lako provjeriti tako što ćete na tacnu staviti jednu kašiku slatkog, ostaviti 10 minuta da se ohladi. Ako nije previše tečno i ako višnje nijesu pustile svoju vodu, to je znak da je slatko dovoljno skuvano.

Ostavite slatko sa strane da se ohladi i prekrijte ga mokrom krpom. Sjutradan ga prespite u sterilisane tegle i čuvajte na suvom i tamnom mjestu.

Bonus video: